Основно в домашната хигиена е поддържането на подовете винаги чисти. Всеки вид подова настилка има своите особености и специфични изисквания към почистващите средствата и препарати.

Теракотните плочки са предпочитана съвременна настилка за кухни, бани и други помещения на дома. За да ги поддържате чисти, редовно обирайте с прахосмукачка праха, трохите и други боклучета. За основно измиване е достатъчно да използвайте моп и топла вода. След това задължително подсушавайте, за да не полепва нова мръсотия и да не се получават петна от утайките на водата. В случаите, че разлеете нещо върху теракотата, веднага подсушавайте. Колкото по-дълго стои течността, толкова повече се попива от фугите между плочките. Мазни петна върху теракотата се отстраняват с топла вода, в която е разтворен оцет (100 мл в 1 л вода). 

Снимка: iStock

При поява на плесен в ъглите на банята, използвайте амоняк, разтворен по равно с вода. Фугите на теракотни плочи се почистват със сода за хляб, размесена с малко вода на каша. Със стара четка за зъби се нанася от тази паста и се изчетква замърсената фуга. Измива се с топла вода. Ефектно бялата фуга се почиства с разтвор 3 части белина и 1 част вода. Съществуват готови препарати под формата на спрей срещу плесени. След всяко третиране изплаквайте и подсушавайте с кърпа. 

Препоръка: Препаратите на хлорна основа като Domestos например убиват всички познати вируси и бактерии и е добре да  дезинфекцираме поне веднъж дневно с тях. 

Ламинатът с подходящи грижи, може да изглежда като нов в продължение на години. От праха и мъхчетата го почиствайте ежедневно с прахосмукачка.  Мийте го 1-2 път седмично със специални препарати за ламинат по дължина на ламинатните плоскости. Обикновено концентрираните препарати изискват разреждане с вода и подсушаване след това. За отстраняване на петна избягвайте агресивни разтвори, които нарушават целостта на покритието. Неподходящи са препарати за полиране на дърво на основата на пчелен восък, защото те не се попиват от водонепромокаемото покритие на ламината и се образуват нови петна. 

Мраморен под мийте с неутрално миещо средство, предназначено за каменни подове. Не използвайте оцетен разтвор върху мраморни плочи. Ако мраморът е  настилка на антрето и е полиран, задължително трябва да бъде покрит с килим, за да се избегне нарушаване на блестящите повърхности от песъчинки. За да му се придаде блясък и да се предотврати надраскването, може да се покрие с полимерен лак.

Балатум на пода почиствайте с прахосмукачка. Измивайте подовата повърхност с моп и разтвор от вода и препарат, подходящ за балатум. Не се препоръчва гореща вода или парочистачка, защото балатумът омеква и се деформира.

Снимка: iStock

Паркет - най-напред с прахосмукачка обирайте праха и мъхчетата от паркета, като използвате накрайник с четка. С препарат за дървени подови настилки избърсвайте с мопа, докато постигнете суха повърхност. Следи от боя от обувки и други замърсявания се почистват с мека домакинска гъба, потопена в малка част концентриран препарат за почистване на паркет.

Винаги подсушавайте с мека кърпа за под. Не допускайте да бъде надраскван поради небрежност или невнимание, за да не загуби своята представителност. 

*Материалът е подготвен в партньорство с Domestos