Нали си спомняте техниката за боядисване на яйца ебру? Разбира се, че да. Великден и тази година обещава да е цветен и пълен с нови идеи за декорация. Ето още едно предложение как да постигнете красив мраморен ефект върху повърхността на яйце.

Нужни материали: яйца, оцет, хранителни боички, евтина пяна за бръснене, клечка за зъби, голям плосък съд и прозрачно фолио за готвене

Как да боядисате яйцата:
След като сварите яйцата, оставете ги да изстинат. След това ги накиснете в оцет за колко минути. Той ще помогне на боята да „хване” по-добре. През това време покрийте плоския съд, който сте приготвили (например тава за печене) с прозрачно фолио. Може и с найлон – в случай, че разполагате с такъв с по-голяма площ. Разнесете пяната за бръснене равномерно върху повърхността на съда, след което (може да използвате капкомер за по-голяма прецизност) с помощта на малка лъжичка започнете да капвате от различните бои върху пяната, докато получите задоволителни резултати. С клечката за зъби разнесете боята, така че да се получат красиви фигурки.


През това време трябва да сте извадили яйцата от оцета и те да са готови и подсушени. Плъзнете ги едно по едно по оцветената повърхност и оставете да се оцветят добре за около час върху кора от яйца или друга подходяща повърхност.

След това с кухненска хартия отстранете остатъците от пяна.


Остава да ги подредите в кошница и да създадете великденско настроение у дома.

И все пак бъдете предпазливи с пяна за бръснене и хранителни бои с изтекъл срок на годност, както и с напукани яйца, в които е напълно възможно да попадне от пяната.