Лятото е в разгара си и мислите ни все се носят към морето. В покой сме единствено, когато сме на плажа и лекият морски бриз докосва кожата ни, а вълните ни шепнат при всяка своя среща с пясъка. Слънцето е по-различно там, където има вода. Дори по басейните е някак по-отпускарско. Колкото и да ни харесва уюта на дома, той по-скоро ни кара да се чувстваме далеч от летните трепети. Всеки, който има двор, може да вкара лятото в дома си. И то сравнително лесно – с басейн.

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство

Представете си в съботните и неделни сутрини да се събудите, да излезете на двора, където след първото кафе можете да се разхладите в басейна, който е на няколко крачки разстояние от вас. Естествено, подобно съоръжение е скъпо, но се инвестира веднъж в него. Нека не забравяме, че не е нужно да дълбаем ров за олимпийски басейн в двора си. В много вериги хипермаркети за дома и градината има широк избор от различни по вид и големина надземни басейни. Има такива с метални подпори и надуваеми. Но какви са плюсовете и минусите на двата вида?

 

Снимка: iStock

Надземните сглобяемите басейни придобиха широка популярност последните години. При тях няма непредвидени разходи. Плюсът е, че са далеч по-евтини от бетонните или монолитните басейни, а идват и в големи размери. В много от пакетите са включени помпи за пречистване на водата. Поддържат се лесно, защото повърхността на линера е гладка и няма фуги, които да се замърсяват. Също така не се изисква постоянно добавяне на вода, а киселинността се поддържа без да са нужни много препарати. Може би един от най-големите плюсове е, че се сглобява сравнително лесно – от няколко часа до ден-два. А повърхността не изисква кой знае каква подготовка. При повреда лесно може да се намери точната част за модела, който сте си закупили, защото повечето материали са стандартизирани. Може би най-големият минус на този вид басейн е, че линера може лесно да се повреди, поради което не трябва да се влиза с остри предмети, а домашните животни също не е препоръчително да се оставят без надзор около него.

 

Снимка: iStock

Надуваемите басейни са си класика. Всяко второ българско семейство е опъвало надуваемия басейн, ако не на плажа, то на терасата със сигурност. Особено за най-малките членове на фамилията. В този случай обаче говорим за по-големите надуваеми басейни, които са подходящи и за възрастни. Те, естествено са далеч по-малки от сглобяемите, но са много по-удобни за инсталация – нужни са едва 20-30 мин., за да се надуят с помпа. Но може би най-големият плюс е цената – далеч по-евтини са от който и да е друг тип басейн. А частите за поддръжка като покривала, лепенки и т.н. също не са скъпи. Те са доста по-краткотрайни, защото съществува голямата опасност да бъдат спукани. За това производителите са се погрижили чрез създаването на трислоен материал за по-голяма издръжливост.

 

Снимка: iStock

Не пропускаме възможността и да искате да си вградите басейн, но за това трябва да вземете предвид и почвата, подземните води и т.н. Далеч по-лесно и непретенциозно е да си закупите надземен, който се монтира без затруднения. От сглобяемите има видове, които са с дървени и пластмасови панели от външната част за по-голяма издръжливост. Честно казано това какъв басейн ще си вземете зависи най-вече от финансовата ви възможност. Заслужава си обаче всяка стотинка, така че не чакайте до заплата, а вземете А1 кредитна карта и превърнете двора си в плаж. Научете повече тук.