Уникалният шарен стакевски боб е депозиран в Световната банка за семена. В случай ядрена война или природно бедствие, което може да унищожи живота на Земята, семената от тази банка ще оцелеят около 10 000 години. А с тях животът би могъл да се възроди отново. 

Семената са депозирани от Филип Захариев, собственик на ресторант ONA, който се намира в село Стакевци. Бобът е бил отглеждан от баба Ленка от селото, която вече не е между живите. 

Дълго време Филип работи в ресторант в Свалбард, далеч на север. А години по-късно осъществява мечтата си за свой  fine dining ресторанта, като прави такъв в село Стакевци в България и го кръщава ONÀ.

Депозира семена от Стакевци, който е отглеждала баба Ленка от същото село. 

Банката за семена се намира на архипелага Свалбард в Норвегия и е построена с цел да съхрани видове от всички познати растения и селскостопански култури на Земята.

Тук климатът е суров, а почвата - вечно замръзнала. Семената са на температура до -30 градуса. Световната банка за семена е построена в специално изграден тунел в планината, на височина 130 м над морското равнище. Дълбочината му е около 120 м навътре в планината. Банката е оборудвана с 3 врати, които биха я защитили при евентуален взрив. 

Достъп до семената имат само няколко души. Ограниченият достъп гарантира правилното им съхранение и защита. 

Снимка: https://www.facebook.com/restaurant.ona

На предната й фасада са монтирани множество триъгълни огледалца. Всяко от тях е поставено под различен ъгъл. Те отразяват светлината на десетки километри. Светлината им би помогнала банката да бъде намерена дори след много години, ако се стигне до момент, в който се налага животът на планетата ни да бъде възроден отново.

В момента в банката се съхраняват около 1,194,944 вида семена от почти всички държави в света, включително и България. Наричат я още Ноевият ковчег за семена.