Прясното мляко е една от най-старите храни на Земята. Всички бозайници, включително и ние, храним малките си с него. Удивително е обаче, какво друго открихме, че можем да правим с него?

Освежава замразената риба
Ако искате рибата от фризера ви да придобие вкуса на прясно уловената, пробвайте следния трик: Поставете замразената риба във ваничка с мляко, докато се отпусне напълно. То ще й придаде свеж вкус.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Ремонтира китайски порцелан
Преди да изхвърлите счупения порцелан от баба си, опитайте да го закърпите с мляко. Поставете „негодния” съд в тенджера и го покрийте с мляко – без значение дали е от кутия или е разтворен с вода млечен прах. Изчакайте да заври, а след това го варете 45 минути на слаб огън. Протеинът в млякото чудотворно ще запълни пукнатините. Така че, ако имате порцеланови вещи със сантиментална стойност, има как да ги спасите.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Почиства и омекотява мръсни ръце
Ако сте работили в градината, поправяли сте колата си или сте вършили каквото и да е „черна” работа, обикновено сапунът не може да ви помогне. Тази рецепта обаче ще успее: направете си смес от мляко и овесени ядки и търкайте енергично.Упоритите петна ще изчезнат, а кожата на ръцете ви ще се успокои и омекоти.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Унищожава петна от мастило
Ако сте забравили отворен химикал в чантата си и сте съсипали подплатата с мастило или пък мъжът ви е направил същото с ризата си, млякото е решение и на този проблем. Накиснете засегнатия участък в леген с мляко и го оставете да престои една нощ, а на следващия ден го изперете в пералнята, както обикновено.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

За финал си подарете и една маска за лице
Луксозната спа процедура вече е възможна и в домашни условия. Смесете ¼ мляко на прах с толкова вода, така че да се получи гъста смес. Нанесете я върху лицето и изчакайте, докато изсъхне напълно. После измийте с топла вода. Лицето ви ще се почувства свежо и подмладено.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos