Замисляли ли сте се колко вредни могат да бъдат търговските продукти за почистване на килими?

Много от тях съдържат агресивни химикали, които не само замърсяват околната среда, но и могат да навредят на вашето здраве. Време е да преминем към по-екологични и безопасни методи за поддържане на чистота у дома.

Предлагаме ви пет натурални начина за почистване на килима, които ще ви помогнат да го поддържате свеж, мек и чист, без да компрометирате здравето на вашето семейство или околната среда.

Допълнителен бонус: нито един от тези екологични продукти за почистване на килими не използва сложни съставки. Най-вероятно ще може да ги приготвите, като използвате продукти, които вече се намират в кухненския ви шкаф.

ОЦЕТ, ТЕЧЕН САПУН И ВОДА
Смес от оцет, течен сапун и вода е един от най-ефективните и лесни за приготвяне у дома почистващи комбинации.

 

Просто смесете една супена лъжица натурален течен сапун с една четвърт топла вода и добавете една четвърт чаена лъжичка бял оцет. Използвайте кърпа, за да нанесете разтвора върху петната и изплакнете с чиста вода.

Въпреки, че оцетът има силен мирис той ще изчезне след изсъхване. За допълнителна свежест, можете да добавите няколко капки етерично масло като бергамот, лавандула или евкалипт.

ГАЗИРАНА ВОДА

Газираната вода е отличен помощник при премахването на нечистотията. Напръскайте малко газирана вода върху килима. Забършете повърхността със суха кърпа или хартиена кърпа, за да премахнете петната. Разтривайте, вместо да търкате влакната на килима.

За още по-голяма свежест измийте килима със смес от топла вода и няколко капки натурален течен сапун. Използвайте чиста и суха кърпа, за да забършете повърхността.

СОДА ЗА ХЛЯБ

Содата за хляб е универсален натурален почистващ агент, който освежава и абсорбира миризмите. Просто поръсете сода за хляб върху петното, оставете да подейства за час - два и след това изсмучете с прахосмукачка. Вашият килим ще бъде не само чист, но и без неприятни миризми.

Содата е изключително ефективна при премахването дори на упорити петна, като тези от кафе, кетчуп и червено вино. Благодарение на нейните абсорбиращи свойства, тя успешно разгражда и абсорбира петната, оставяйки килима безупречно чист. Това я прави идеален избор за справяне със стари и трудни за премахване замърсявания.

За цялостно и дълбоко почистване първо минете килима с прахусмокачка, поръсете го със сода, разтворена в една супена лъжица оцет в 1 л. вода. След половин час, изчеткайте килима с кръгови движения, внимателно отстранявайки замърсяванията. След като изсъхне, препоръчително е да го почистите с прахосмукачка на максимална мощност. При този метод, задължително изпозлвайте ръкавици!

БОРАКС