Техниката на декупажа е чудесен начин бързо и лесно да си сътворите изящна и оригинална празнчна украса. Тайната на всичко това се крие само в една думичка – салфетка. Изборът от великденски десени пък е толкова голям и разнообразен, че едва ли ще ви затрудни. Освен това с техниката на декупажа спокойно може да декорирате не само яйца, но и всичко, с което решите да аранжирате дома си за великденските празници – чинии, свещи, купи, вази и подноси и т.н. Ето как трябва да подходите:

Декупаж върху свещ

Какво ви е необходимо:
1. бяла свещ
2. трислойна салфетка с великденски мотиви
3. малка чаена свещ
4. чаена лъжичка

Пристъпваме към магията на сътворяването:
Изрежете избрания от вас мотив и отделете горния рисуван слой. Запалете чаената свещ и сложете лъжичката върху пламъка за 5-10 секунди. Разположете детайла от салфетката на мястото от свещта, което сте определили преди това. Нагрятата лъжичка допрете леко отгоре по картинката с кръгови движения, докато парафинът на свещта пропие салфетката. Не натискайте прекалено силно, за да не се образуват вдлъбнатини. Повторете процедурата с в сички останали изрязани картинки. За по-сигурно минете още веднъж с нагрята лъжичка по краищата.

Декупаж върху декоративно яйце или куха черупка

Изрежете изображенията от салфетка с великденски мотиви, залепете ги по вече обяснения начин и за финал покрийте с лак. По желание предварително може да покриете основата в подходящ цвят, който да контрастира с наложените отгоре фигурки. Важно обаче е преди да лепите салфетките, да изчакате боята да изсъхне добре.

Декупаж върху чиния

Върху почистената и суха чинийка подредете изрязаните от салфетка фигурки и изображения, както е обяснено по-горе. Залепете ги с лепило за декупаж, като го нанасяте отгоре от центъра на детайла към краищата. След като изсъхне добре, покрийте с лак цялата чиния, за да фиксирате декорациите.

Успех!