В Древен Египет наказанието за убита котка било смърт. Животните били използвани за пазачи на складираното зърно от мишки и други гризачи.

Котките живеят в близост до хората от преди поне 3500 години, въпреки че не са изцяло опитомени като кучетата.  В днешно време те са едни от най-разпространените домашни любимци. И ако ги харесвате, следващите редове са за вас.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА

Ето кои са 10-те най-скъпи котки:

10. Сиамска котка
Тя e родом от Тайланд и е най-буйната, жизнена, общителна и обичаща забавленията. Това е котка, която е много силно свързана със своя собственик и щастливо съжителства с други животни у дома. Тази порода е изключително паметлива и умее да се отблагодаряват за всяка добра дума или жест на стопанина си. Цената й е около 1200 евро.

Снимка: iStock

9. Британска късокосместа
Това е най-разпространената порода в Обединеното кралство. Кръглите й бузи и гънките около устата напомнят на котката от “Алиса в страната на чудесата”. Има спокоен, уравновесен характер, умна и чистоплътна е, лесно се адаптира. Отстъпчива и толерантна е, особено към деца. Докато собствениците й са навън, тя предпочита да спи. Може да научи малки трикове. Понякога сумата за нея може да достигне до 1500 евро.

Снимка: iStock

8. Руска синя котка
Това очарователно коте присъства в Русия от незапомнени времена. Любопитна нейна особеност е изражението на устните, което сякаш наподобява загадъчната усмивка на Мона Лиза. Интелигентна, игрива, съобразителна, с мелодично, ненатрапчиво мяукане. Поначало много резервирана и тиха, тя е недоверчива към непознати, но е много мила и нежна със собствениците си. Котките от този вид обаче могат да бъдат и свирепи ловци, често хващайки гризачи, птици, зайци, дребни бозайници или влечуги. За нея понякога могат да се дадат между 900 и 2000 евро.

Снимка: iStock

7. Шотландски фолд
Родом от Шотландия, тази котка може да бъде в различни окраски. Уникалното при нея са извитите напред уши и често ярко оранжевите очи. Обикновено са добродушни и спокойни, и се приспособяват изключително добре към другите животни в домакинството. Те са склонни да се привързват много към хората, които се грижат за тях. Обичат игри на открито и спят по гръб. Не харесват самотата. Една такава котка може да ви струва до 3000 евро.

Снимка: iStock

6. Петерболд
С руски произход тази котка понякога има рядка козина, а понякога такава въобще липсва. Това е така, заради кръстоската между сиамска и сфинкс. Привързаните и игриви котенца са много атлетични, поради което винаги са активни, изследвайки цялата къща. Могат да хващат предмети и да отварят дръжките на вратите. Ако искате да имате едно от тези, може да ви се наложи да се разделите с едни 3000 евро.

Снимка: iStock

5. Сфинкс
Свързана с предишната порода, тази котка няма козина по себе си, заради което по-често търси топли места. Родината й е Канада. Сфинксовете са известни със своето екстровертно поведение. Те показват високо ниво на енергия, интелигентност, любопитство и привързаност към своите стопани. Сфинксът е една от по-подобните на кучета породи котки, често поздравява собствениците си на вратата и е приятелски настроена при среща с непознати. Ако сте разпознали в тази котка следващия си домашен любимец, си отделете около 3000 евро.

Снимка: iStock

4. Манкс
Известна още като котката на остров Ман в Ирландско море. Някои екземпляри имат много къса опашка, а при други такава липсва. Според една от легендите, Манкс е едно от животните, спасени от Ной при Великия Потоп. Манксът се счита за социална и общителна котка, много привързана към хората, но също така и срамежлива към непознати. Твърди се, че породата е много интелигентна, игрива и в поведението си напомня на кучетата. За да я притежавате, ще ви се наложи да платите до 3500 евро.

Снимка: iStock