Едно от най-приятните неща, които ни носи пролетта за повече здраве и красота, са вкусните зеленолистни, салати и крехки зеленчуци. Но защо да се ограничавате само с класическата зелена салата от марули и репички, щом може с тези сочни пролетни продукти да сътворите истински кулинарни вълшебства?
Зелените храни алкализират организма ни, което е особено важно за правилното функциониране на храносмилателната система и работата на червата. Добавете по чаша зелен сок в различна комбинация поне за седмица - краставица и магданоз, спанак и джинджифил; и ще видите колко здрави, силни и свежи ще се почувствате. Един такъв фреш е в пъти по-полезен от салата, защото извлича максималното от зеленчуците, а организмът го усвоява по-лесно, отколкото парчетата суров зеленчук.
1. Свеж старт на деня - закуска с яйца и спанак
Зеленчуковата закуска може да е странен избор за повечето хора, свикнали да хапват баничка или мюсли с кисело мляко. Но тя е много полезна. Изпържете две яйца и съвсем леко задушете броколи и бейби спанак. Овкусете ги със сол и зехтин. Добавете шепа зърна от нар.
2. Пролетно гуакамоле
Класическата рецепта за гуакамоле включва авокадо, чесън, зехтин и понякога чери домати. В пролетния му вариант може да добавите спанак, пресен лук и коприва (бланширана). намажете на филийка пълнозърнест хляб и се радвайте на живота.
3. Салата от рукола, спанак и запечено козе сирене със сливи и круши
Увийте парче козе сирене във фолио и го запечете в сух тиган от двете страни. Руколата и спанака леко намачкайте със зехтин и сол. Плодовете сотирайте и добавете към салатата. В комбинация с хлебче с масло и розмарин е чудна и лека вечеря.
4. Салата от елда, спанак и сос от коприва
Копривата се залива с гореща вода, след което, отцедена, се смесва с кисело мляко и се блендира. Елдата се сварява и се овкусява с малко сол и лимонов сок. Към зеленолистните - рукола и спанак, може да добавите печена чушка за повече плътност.
5. Маслена каша с коприва
Бланширайте връхчетата на млада коприва. Наситнете я. Стопете малко масло в тигана, добавете червен пипер и пълнозърнесто брашно. Сложете копривата и сипете чаша вода. Бъркайте непрестанно., за да не стане на бучки.
6. Фреш от зеленолистни
Може да си правите различни комбинации - краставица, моркови и спанак; спанак и банан; магданоз, лайм и краставица; спанак, цвекло и джинджифил; sпанак, джинджифил, мента и кефир. Лимонът/лаймът придава свеж вкус на сока, а джинджифилът предпазва от ферментиране.
7. Зелен киш
За основа направете маслено тесто от брашно, масло яйце и супена лъжица студена вода. Докато престоява 30 минути в хладилника, направете пълнеж от 100 г пресен спанак, 2 яйца, 3-4 аспержи и чаша кефир. печете около 25 минути.
8. Предястие с леща и дресинг от кефир
Смесете бейби спанак, рукола, валериана със ситно нарязани гъби, морков и печурки. Задушете леко няколко розички романеско броколи. Залейте всичко това с дресинг от кефир, стопено масло и подправки - сол и сумак. Сварената леща може да добавите на лъжици или да изпечете от нея малки кюфтенца.
9. Плодово-зеленчуково
Съчетанието сладко и солено или става любимо веднага, или не се харесва. С този вариант може да сте сигурни, че получавате най-доброто и от двата продукта. Към 1 добавете чаша броколи, 2 ябълки и 2 кивита. Пасирайте ги и отпийте с наслада.
10. Киноа с малко пролет
Накиснете киноата за няколко часа, след което я сварете. нарежете едно авокадо и го овкусете леко със зехтин и сол. Бланширайте грах, аспержи и спанак. Прибавете ги, без да ги режете. Няколко стръкчета мента, босилек и салвия ще придадат още вкус и аромат на ястието. Салатата може да превърнете в стойностен обяд, ако добавите рохко яйце, както и няколко репички за цвят.
Още пролетни рецепти отрийте и в bistro.bg >>