Великден се празнува от милиони хора по цял свят, като един от най-обичаните празници. 

Всяка култура си има своите специфични обичаи за отбелязването му, които варират от традиционни ястия, ритуали, които изпълняват, та чак до украсата.

Разказваме ви за 10 безумни великденските традиции по света, които ще ви дадат представа как различните националности отбелязват Възкресение Христово - от гигантските омлети във Франция до великденските вещици в Швеция.

В Ямайка на Разпети петък чупят яйца, за които се твърди, че предсказват бъдещето. Преди изгрев слънце на Разпети петък има стара традиция, при която се чупи яйце и белтъкът му се добавя в стъклена чаша с вода.

Снимка: Canva

Когато изгряващото слънце го нагрее, то прави шарки във водата. Хората вярват, че така могат да предскажат начина, по който ще умрат.

 

В Централна Америка на Разпети петък правят красиви фигури с цветни дървени стърготини, които се наричат "алфромбра". Можете да ги видите в Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала.

Снимка: Canva

В Германия е забранено да се танцува на Разпети петък. Нощните клубове, в които хората обикновено се забавляват в петък вечер, са принудени да затворят, защото рискуват да бъдат глобени с 1000 евро.

В Швеция и Финландия децата се обличат като великденски вещици.  В неделя преди Велики понеделник малките момиченца влизат в ролята на вещици и обикалят от врата на врата с букети от върбови клонки. Те изричат благословия, за която се казва, че прогонва злите духове, а в замяна получават шоколадово яйце.

Снимка: Canva

Ако по някаква причина искате да се измокрите на Великден, отидете в Полша. Познат още като „мокър понеделник“, поляците се обливат един друг с вода като символ на пречистване и прераждане. От кофи до водни пистолети - никой не е застрахован от намокряне на Велики Понеделник.