"Разделих се с любим човек след дълга връзка. Чувствам се излъгана и сякаш съм си губила времето с неправилния. Не мисля, че някога отново ще се доверя на друг мъж и ще му дам любовта си. Възможно ли е счупеното доверие да е завинаги? Страх ме е да се впусна в нова връзка. Как да го преодолея?"

Страхът да се откриеш достатъчно пред друг човек и да обичаш отново е нещо,с което много хора се сблъскват. Как да го преодолеем ида продължим нататък - ценни съвети от Дени Андонова, позитивен психолог. Своята мисия тя открива в холистичния подход към благополучието. Съчетава опита си в сферата на маркетинга с индивидуалните консултации и с корпоративните обучения, тренинги и уъркшоп формати. Тя е доктор по Корпоративно благополучие, научна степен към Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски". От 2019 г. е сертифициран K-Power® Instructor и провежда активно курсове по Епигенетични лечебни цикли, освобождаването от стрес, тибетска енергия и жизненост за практикуващи и за инструктори. 

Снимка: Евгений Милов

"Ако останем в болката и разочарованието, ще ни бъде трудно да пордължим напред. Дори да се появи нов партньор, ще си носим багажа от старата връзка. И няма да можем да се отдадем по начина, който заслужава както човекът, така и ние. Затова трябва да направим така, че отново да сме ок със себе си, да си простим, без значение дали ние сме провокирали раздялата, или човекът до нас."

5 СА ФАЗИТЕ НА СКРЪБТА, ПРЕЗ КОИТО МИНАВА ЧОВЕК СЛЕД РАЗДЯЛА 

 

Първият е отричане; а втората - гняв. 

"Яд на себе си, на партньора, ситуацията, към любовницата, към Бог, към живота като цяло. Пагубна фаза, която може да съсипе един човек!"

Какви са другите фази, как минава човек през тях и каква е ползата от фазите - гледайте във видеото. 

ЛИЧНАТА ИСТОРИЯ НА ДЕНИЦА И ТЕХНИКАТА "ФАР"

Дени Андонова има личен опит с раздялата, което прави работата и съветите й по темата още по-емпатични и точни. Преди година тя преминава през "най-тежката криза на живота си" - раздялата с бащата на своите деца. 

"Много е важно, когато минаваме през такава криза, да намерим нещо, което е нашият фар. Независимо дали има буря, вятър, слънце, фарът е там, създава светлина за хората."

Приема случилото й се позитивно и открива полезното, което да използва за своето бъдеще. Приема личната раздяла като възможност да стане по-добър терапевт. Това е и нейният фар. 

"През лично изживяване да премина през това, което преминават хората, които ми се доверяват. Това много ме крепеше!"

Какви са другите техники, които използва и я държат по време на раздялата - вижте във видеото. 

КОГА ЩЕ ЗАОБИЧАМ ОТНОВО?

 

Много хора си задават този въпрос след тежка раздяла. Предаденото доверие и болката от раздялата не позволяват това да се случи бързо и създават множество колебания. Във фазата на гнева често се стига до практики, които са с цел отмъщение - секс за наказание, намиране на друг партньор само за да се похвалиш. Тези модели на поведение обаче не са здравословни, нито градивни. 

  • "Не си давайте прекалено много зор, не си създавайте очаквания и стрес за това кога да продължите напред. На всеки, който в момента минава през раздяла, предстои много интересен процес. Знам, че е болезнен, но той крие и много златни жилки - какъв човек ставам, какви стратегии за справяне развивам, каква устойчивост имам, какъв пример давам."
  • "Това че някой ви е оставил, не е повод за ниско самочувствие и да си мислите, че само такъв тип партньори ще привличате."
  • "Искам, заслужавам и позволявам е т.нар. бермудски триъгълник. Важно е хората да знаят, че заслужават и най-смелите си мечти. Трябва да се отворите, за да го получите."

Как да се доверим отново? Как да открием точния човек? Има един кратък въпрос, който трябва да си зададете.

Кой е той и още ценни съвети от Дени Андонова - вижте във видеото. 

Още от нашата поредица за ментално здраве "Скъпо дневниче"