„Объркана съм, имам много проблеми, страхувам се и ми е нужна помощ. Но ме е срам да ида на терапевт. Приятелките ми ще ме помислят за луда! Притеснявам се ужасно много какво ще кажат хората.“

Не се чувстваме добре и ни е страх да потърсим помощ от специалист, защото ще ни помислят за луди. Кога трябва да спрем с ограниченията, които си поставяме сами и да потърсим помощ?

Потърсихме Александра Каревска – тя е тета хилинг терапевт и специалист семейни констелации. За рубриката ни за ментално здраве „Скъпо дневниче...“ тя споделя основните причини, поради които се страхуваме да потърсим помощ, когато изпаднем в подобни ситуации.

„Страхът от промяната ни спира“, категорична е Александра Каревска.

„Моят страх, че ще изляза луда, ми пречеше да потърся помощ“, призна специалистът. Сама тя изпада в състояние на страх, в което усеща сякаш тялото й умира.

Според специалистът, колкото и да са различни хората, всички всъщност са доста еднакви. Хората изпитват едни и същи чувства в различни ситуации и по различно време. Страхът е онова чувство, което доста ни обърква. Кога трябва да се потърсим помощ от специалист? Вижте във видеото.

Какво може да предизвика страхът?

  • Физическо неразположение;
  • Температура;
  • Може да доведе съпротивата на ума и егото.

Няма вълшебно хапче, което да излекува чувството на страх!

Често, специалистите ни показват техните начини за справяне с трудни ситуации и моменти, но ние сме тези, които трябва да решим дали да последваме примерите и дали ще направим промяна в живота си.

Постоянно следя бившия си във Фейсбук. Как да спра? – вижте коментар от специалиста Александра Каревска.