Револверът, с който се смята, че се е самоубил Винсент ван Гог, беше продаден на търг в Париж за 162 500 евро. Оръжието, наречено „Лефуше“, е открито от земеделски производител през 1965 г. в Овер-сюр-Оаз, селище на 30 км от Париж. Художникът е прекарал последните месеци от живота си там.

Винсент Ван Гог (30 март 1853 – 29 юли 1890) е постимпресионист, чиято работа, забележителна със своята красота, емоция и цвят, силно повлиява изкуството на 20 век. Той е считан за един от най-добрите холандски художници след Рембранд, въпреки че остава беден и неизвестен през целия си живот.

Ван Гог прекарва известно време в психиатрична клиника. Там създава произведения на изкуството като „Звездна нощ“ и много от известните си автопортрети.

Художникът е страдал от тревожност, депресия и епилепсия. Някои експерти смятат, че e виждал по-жълтеникави цветове и поради тази причина той засилвал жълтото в картините си. През декември 1888 г., в момент на нестабилност, Ван Гог си отрязва ухото и го подарява на куртизанка.

На 27 юли 1890 г., Винсент ван Гог излиза да рисува със зареден револвер и се прострелва в гърдите. Той умира два дни по късно в дома си в ръцете на брат си Тео. Ван Гог си отива едва на 37 г.

Ван Гог има завършени повече от 2100 картини и рисунки. Произведенията му са едни от най-скъпите в света. Сред най-известните творби на художника са „Ириси“, „Слънчогледи“ и „Звездна нощ“.