В продължение на две години кучетата водачи в специализираното училище в Буенос Айрес се обучават внимателно, за да помогат на хората със зрителни увреждания да се ориентират в ежедневния си живот. Кучетата са тренирани при различни обстоятелства, за да са подготвени за социална среда. Излагани са на различни климатични условия, терени, рейсове, самолети и коли. По този начин те възприемат всяка нова среда по позитивен начин, без да се страхуват.

Преди да посетят училището за кучета водачи, хората с увредено зрение преминават през психологически и физически тестове, след което се определя тяхната степен на придвижване. По този начин се подбират няколко кучета, които са най-съвместими с тяхните нужди.

"Единственото нещо, което правя, е да хвана дръжката и да му позволя да ме води. Чувствам как това куче без никакво съмнение променя скоростта и безопасността, с която се движа. Когато ходя, то избягва препятствия, за които дори не съм разбрала", споделя 24-годишната Бренда Мартинез Барето.

“Навсякъде съм с нея - в университета, в работата ми. Където и да отида, тя е с мен", добавя Бренда за нейния лабрадор Хелен.

Интрукторът Максимилиано Араоз ни предупреждава: "Не ги пипайте. Не ги разсейвате. Не ги викайте. Не ги примамвайте с звуци. Знаем, че са много красиви кучета и че искате да ги погалите. Обаче хората трябва да разберат, че те помагат и не трябва да се разсейват".

Повечето кучета водачи са лабрадори или голдън ретривъри поради техния излкючетелно приятен темперамент и физически характеристики. Кучетата са избрани за тази своя мисия малко след тяхното раждане.

Снимка: iStock