Шон Бийн ни е познат с това, че е най-често "убиваният" холивудски актьор - умирал е 23 пъти на екран.

Неговият адаш, слънчевата чапла Шон Бийн, живее в Лондонския зоопарк и е сред любимците на посетителите.

Шон Бийн (актьорът) обикновено играе персонажи, които започват като положителни герои, но се превръщат в злодеи.

Шон Бийн (чаплата) има чепат характер и не обича, когато някой навлиза в територията ѝ. Или - по-лошо - се опитва да посегне на закуската й.

Не знаем дали Шон Бийн специално е кръстена на звездата, но съвпадението не е случайно. Актьорът от малък се интересува от орнитология (дял от зоологията, изучаващ птиците) и дори е отглеждал сокол.

Причината за любовта му към пернатите е култовата британска драма от края на 60-те - "Кес", в която едно момче от бедно семейство започва да се грижи за сокол, който се превръща в негов единствен приятел.

Снимка: Getty Images

В интервю, дадено по време на снимките на "Властелинът на пръстените", Бийн разказва: "Гледал съм филма поне 30 пъти. Винаги ми напомня какво беше, когато бях малък. Дългите дъждовни следобеди, когато трябваше да играем мач навън, а зъзнахме от студ... 

Заради "Кес" всички искахме да имаме собствена птица... Някои мои приятели вече повече от 30 години се занимават с това."

бичам градинарството от малък. Имахме съсед, казваше се Рон Хауърд, който ме научи на много неща свързани с орнитологията, растенията, историята на природата... Той почина преди десет години, а аз все още се грижа за някои от растенията, които посади в двора ми.

Винаги съм се интересувал от тези неща... Правех хранилки за птици и ги закачвах по дърветата."

Днес актьорът Шон Бийн (който може да гледате в първия сезон на "Игра на тронове", "Сайлънт Хилл", "Троя" и др.) не планира повече да умира в киното.

А чаплата Шон Бийн не планира да споделя храната си с други птици. Ето как: