Знаете ли, че има професия гласов дизайнер? Украинецът Иван Головацкий идва в България преди 6 години, но говори перфектен български и учи хора с различни професии как да говорят правилно и как да моделират гласа си, за да звучат влиятелно и красиво. Той е преподавател по публична реч и имидж на речта, актьор, озвучител, водещ на събития и гласов дизайнер. Получава образованието си тук и също в САЩ, Русия и Великобритания.

Снимка: Евгений Милов

"Преподавам гласов дизайн и имидж на речта. Това означава да дадеш възможност на един човек да може да има глас, да си изрази таланта. Да си изрази таланта по такъв начин, че да бъде чут, да може да повлиява с гласа си, да може да звучи приятно", обяснява за професията си Иван.

Украинецът става популярен от социалните си мрежи, където има видеа с над 100 000 гледания. Освен че забавлява аудиторията си, той често дава ценни съвети и упражнения по дикция и гласов дизайн, а също така вдъхновява и мотивира със своята история.

Преди време не е харесвал гласа си и дори е смятал, че няма право на него. Това е и причината да започне да търси начин, по който да го промени.

"Преди нямах хубав глас. Тогава живеех в Украйна, слушах как говорят хората по телевизия и си казвах: „Аах, тези хора! Как въобще го правят това нещо”. И си мислех дали е възможно да се научиш така да говориш или просто е талант. После разбрах, че можеш да се научиш и реших да го науча. Първо дойдох в България да уча в една актьорска школа при Башар Рахал, Ралица Паскалева и Зафир Аджаб. След това реших да замина да живея в Америка. След това заминах за Лондон, в London City Academy учих озвучаване, след това тук - в НБУ, след това в Русия", разказва той.

Докато е пътувал, Иван е срещал изключително талантливи хора, които обаче не можели да изразят своя талант чрез гласа си. Сега е щастлив, че има възможността да им помогне.

"Мисля, че дори съм може би единственият, който прави това в България, поне аз не знам други хора, които го правят. Просто се чувствам комфортно и го усещам просто някак си, че е мое. Харесва ми природата, харесва ми, че всичко е достъпно тука, харесва ми, че лесно е да си създадеш, лесно е да се запознаеш с интересни хора".

След всички пътувания Иван избира да остане в България, като първоначално е възнамерявал да учи китайска филология. Харесва българския език, счита го за наистина сложен. Обяснява за често срещаната грешка, която допускаме при изговарянето на звука „л“, която се нарича "билабиален ламбдацизъм".

Иван помага на хората не само с това как да изговарят буквите правилно, а и как да имат красив глас, как да говорят по такъв начин, че да звучат влиятелно и как хората да искат да им се доверят и да говорят със сърце. Използва не само физически, но и психологически техники и практики. Украинецът даде съвети специално за Ladyzone.bg, като проведе един кратък урок, който можете да гледате във видеото.