Ели Иванова e израснала в Горна Оряховица, но отдавна живее в София, където работи като програмист за белгийска компания. Срещнахме се с нея в Южния парк дни след излизането на втория й пътеводител „Седем дни в Родопите“.

Кога се запали по пътешествията?
Откакто се помня, пътувам. По-активно през последните 7-8 години, когато започнахме почти всеки уикенд да ходим някъде. Така започнах да пиша блога „Друми в думи“. В началото той бе по-личен, но след това наблегнах на маршрутите и полезната информация.

Защо пътеводителят е за Родопите, а не за Рила например?
Миналата година бяхме в Родопите за 7 дни, от единия край, Ивайловград, до другия – Гоце Делчев. Реших да опиша цялото пътуване в книга. Повечето снимки са направени от мъжа ми. Той е по фотографията.

Имаш ли любимо място в Родопите?
Трудно е да се открои само едно едно. Много харесвам районите около Триград и Доспат. Винаги откривам интересни места там. Например около Доспат има един водопад Късак, който е много хубав. Писах за него в първата си книга „52 екопътеки за всеки”.

Къде в Родопите е най-вкусното ти хапване?
Може би в Триград, в една къща за гости. Ядохме пъстърва, а за закуска мекици и палачинки. Домакинята ни направи мурсалски чай, който расте в двора им. Иначе в Родопите винаги гледаме да хапваме местни манджи, например пататник.

Кои места за спане ще ни препоръчаш?
Не сме много претенциозни за спането, защото така или иначе по цял ден сме навън. Все пак мога да откроя семеен хотел Армира в Ивайловград и комплекс „Магията на Родопите“ в Бачково.

А на палатки спите ли?
Не, не сме по палатките.

Имаш ли екстремно изживяване или друга трудност при своите пътувания?
Преди години изведнъж получих фобия от височини. Когато ходихме в Харамийската пещера до Триград, много се притеснявах дали ще мога да понеса височините, но инструкторите някак успяха да ме мотивират и страхът ми изчезна. Изведнъж, както и се беше появил.

Какво планирате за това лято?
Онзи ден се върнахме от Каварна. Много обичам Северното Черноморие. Планираме да ходим в Рила за един уикенд, около хижа Иван Вазов. Иска ми се да отидем и на връх Миджур в Стара планина.

Децата идват ли с вас?
Не. Вече са големи и самостоятелни.

Срещала ли си мечка в гората?
За щастие, не. Виждала съм много сърнички и овчарски кучета, от които ме е страх. Те са още една причина човек да ходи в планината с щеки.

Какво друго носиш по време на преход?
В началото ходих без нищо, но постепенно си купихме щеки, челници, бинокъл... Имам списък, който следвам, за да не забравя нещо: вода, очила, шапка, препарат против комари, крем за слънце...

Къде в Родопите има проблем с маркировката?
Планинските маршрути в Западните Родопи са добре маркирани. В Източните е по-проблемно, някои светилища са трудно откриваеми и затова в пътеводителя давам GPS координати.

Следващият пътеводител за къде ще е?
Още съм в еуфория от новата книга. Онзи ден я видях за първи път отпечатана и е рано да мисля за друга.