От две години актьорът Владимир Карамазов се занимава активно с фотография. В „Преди обед“ (bTV) той сподели любопитни истории, свързани с новата му страст.

Фотографията дойде в такъв момент, в който на мен ми трябваше нещо, за което да се хвана. Нещо по-различно, но в същото време отново свързано с изкуството. Видях едно предизвикателство, което в моята професия го няма. Възможността да се премеря със света.

Всеки снима и за да минеш на средно ниво, трябва да се ограничиш от снимките с телефон. Трябва много да се потрудиш, за да минеш после при професионалистите, където се правят невероятни неща.

Във фотографията има много конкурси и при първите добри класирания усещаш адреналина.

Снимка: Владимир Карамазов

За 20 години в актьорската професия повечето предизвикателства съм ги постигнал, не всичко вече ми е интересно. Докато във фотографията всичко ми е интересно.

В рамките на месец се запознах с най-добрите 7-8 български фотографи. От всеки научавам нещо, докато снимаме заедно. Дори когато ядем супа, някой споделя как обработва снимките и като се прибера вкъщи, веднага пробвам.

Снимка: Владимир Карамазов

Фотографията ме изкарва извън София. Тя ще ме измъкне от тази социопатия (смее се).

Край Юндола видях с периферното си зрение едно лапенце. Веднага спрях колата, то се изплаши в началото, но след това ме позна и стана страхотна фотосесия. Той е роден звезда, много искам да му се случи нещо хубаво.

Снимка: Владимир Карамазов

Ходих да снимам в Норвегия, в архипелага Лофотен. Взех кола под наем, но там има толкова лед и сняг, че 300 км ги минах за 14 часа!

По едно време заседнах, а там не гъмжи от хора. За късмет, минаха поляци културисти, които почти на ръце вдигнаха колата и я извадиха от снега.

В Норвегия е рай за фотографите, защото светлината е ниско. Трябва да си бърз, защото слънцето се появява за 30 секунди и се скрива.

Снимка: Владимир Карамазов

Една седмица се правих на маймуна, за да снимам един стар рибар. Това е много по-добре, отколкото туристически неща: да се возя на корабче – тези неща не мога да ги търпя.

Снимка: Владимир Карамазов

Много харесвам Родопите. Двама души си набелязах и искам да се върна за фотосесия. Ако се съгласят, ще се получи страхотно. Ако не, ще си страдам известно време.

Засега не бих отишъл да живея постоянно в планината.

Снимка: Владимир Карамазов

Ще ходя това лято на Северното Черноморие, там е супер спокойно. Миналата година направих с колата тур по градовете край река Дунав. Човек може да си изкара страхотно и в България, не е нужно да ходиш на 10 000 километра.

 

Цялото предаване можете да гледате тук.