За да се почувствате като истински пътешественици, не е необходимо да пътувате до далечни земи. Достатъчно е да прекарате „Седем дни в Родопите”!

Новата книга от авторката на 52 екопътеки” Ели Иванова ще зарадва всички любители на планината, предлагайки примерен маршрут, който позволява в рамките на една седмица с кола да прекосите Родопите  от изток на запад.

Красиви и стратегически, Родопите са били винаги примамливи за заселници и завоеватели. Освен някои от най-известните ѝ забележителности в това издание създателката на блога „Думи в друми” включва и по-малко познати, но също толкова красиви места. А вещите ѝ съвети са допълнени от майсторските фотографии, дело на Иван Иванов, които ще ви пренесат в потайните и древни гори на Родопите. А колкото и да обикаляте из тях с месеци, винаги ще отриете някое ново кътче, което да ви изненада със спиращи дъха гледки и богата история.

Снимка: Ciela

В този пътеводител са описани  44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета и села. Всеки един от тях е достъпен за всеки – не са необходими някакви свръхспособности, нито специална екипировка.

„Седем дни в Родопите”  ще ви разкрие Родопите от край до край. Остава само да ги преживеете и със сърцето си!

„Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си“ - Антон Дончев

Следва откъс от пътеводителя.

Из „Седем дни в Родопите” от Ели Иванова

Екопътека Каньонът на водопадите

Екопътека Каньонът на водопадите е много приятно място за разход­ка край Смолян. Изградена е в китна местност – резерват Сосков­чето, и се вие покрай река Герзовска, а водопадите, които могат да се видят по нея, са наистина много.

Един от водопадите по реката – водопад Орфей, висок 68 м – е от най-високите в Родопите. Струите му се спускат надолу по голяма скала във формата на лира. Сърцето е друг интересен водопад по маршрута, водите му текат на две струи, образуващи очертанията на сърце.

Освен водопадите, интерес по пътеката будят три площадки за на­блюдение с красиви панорамни гледки.

Как се стига

За да стигнете до екопътеката, трябва да тръгнете от Смолян в посока село Мугла. Малко след Смолян, при стар бетонов възел, трябва да се отклоните вдясно по тесен път с лош асфалт. Поставени са жълти стрелки табелки за екопътеката.

Координати на отбивката: 41.579493, 24.659579.

Може да продължите още малко по този път до неголям паркинг. Там най-добре оставете колата и продължете пеша, защото пътят става много лош, а и вече сте съвсем близо до началото на пътеката.

Особености на маршрута

Маршрутът на екопътеката е кръгов и може да се раздели на четири етапа. Изминава се за около 3 часа, без да се включват почивките. За по-голяма яснота в маршрута включвам и отсечката от паркинга до на­чалото на пътеката.

Етап 1: паркинг – първи мост

Този етап представлява леко изкачване по широк път, който в по-голямата си част е покрит с асфалт, но изронен с годините. Етапът се изминава за около 35 минути и приключва на първия мост над реката. От там насетне маршрутът е кръгов, като кръгът се затваря точно при моста.

Етап 2: първи мост – първа панорамна площадка

От моста пътеката продължава леко надясно и нагоре. В зависимост от метеорологичните условия в района, предшестващи вашата разход­ка, може да се натъкнете на доста паднали дървета в реката. Все пак самата пътека се разчиства редовно и мостовете и стълбите се под­държат в добро състояние.

Този етап е предимно изкачване, на места по дървени стълби. Минава се по доста мостчета. Тук ще се натъкнете на двата най-атрактивни водопада – Орфей и Сърцето, за които вече споменах.

Етапът се изминава за около час. Той приключва на панорамна площад­ка високо в скалите с невероятна гледка към Смолян.

Етап 3: първа панорамна площадка – първи мост

В началото на този етап ще се изкачите още малко, след което започ­вате спускане, на места – стръмно. Внимавайте да не се подхлъзнете. Пътеката се вие в гора. Минава се през втора панорамна площадка и по­сле още една, която е леко встрани от пътеката. Има табелки за всяка от площадките.

Етапът се изминава за около 50 минути.

Етап 4: първи мост – паркинг

Това е етап 1 в обратна посока. Изминава се за същото време – 35 минути.

Като цяло пътеката е добре обозначена и е оборудвана с удобни зони за отдих. Атракция в преминаването на маршрута са многото стълби и мостчета.

Снимка: Ciela

Връх Орфей: най-висо­кият връх, достъпен за туристи в Родопите

координати на началото на пътеката: 41.603255, 24.591371

достъп: пеша

забележителности:

други места наблизо: Каньонът на водопадите, Смолянски водопад, Момчилова крепост, крепост Кале­то и каньон Горло до село Кошница, изворът на река Арда.

Връх Орфей, висок 2188 м е втори по височина в Родопите. Това е и най-високата точка в планината, на която може да се качи човек, защото на първенеца Перелик (2191 м – само с 3 м по-висок) има военен обект и достъпът е забранен.

Връх Орфей е изключително панорамен и до него се стига сравнител­но бързо и леко. Преходът предлага красиви гледки отвисоко.

Връх Орфей е известен още с имената Карлъка и Широколъшки снеж­ник. По-долу ще опиша маршрута до него с начална точка малко след хижа „Перелик“. Има и друг маршрут, тръгващ от село Гела, който обаче е по-труден заради по-голямата денивелация.

Легендата

С връх Орфей и старото му име Карлъка е свързана една от най-хуба­вите родопски народни песни, превърнала се в химн на Родопите. В нея се разказва стара легенда. Било времето на османското робство. Случило се така, че в едно родопско село мъжете били на гурбет далеч от къщите си, а башибозуци кръстосвали селата. Една възрастна жена от селото, за да спаси момите от позор и безчестие, ги повела към близкия връх Кар­лъка и ги скрила недалеч от него в една пещера. Накарала ги да облекат овчи кожи и да се намажат с въглен. Така девойките били спасени. Когато мъжете се завърнали от странство, тръгнали да търсят любимите си в пещерата, но не ги познали с тези черни лица в овчи дрипи. Ала една де­войка видяла любимия си, позабърсала си лицето, излязла напред и запяла:

Бела съм, бела, юначе,

цела съм света йогрела.

Един бе Карлък останал

и той не щеше остана,

ам беше в могла утонал.

В моглана нищо немаше,

сал едно вакло овчарче.

Сиво си стадо пасеше,

с меден кавал свиреше,

кавален дума думаше:

Галени га са ни зьомат,

технону бално колко е!

Как се стига до началото на пътеката

Отправна точка за началото на маршрута към връх Орфей е един па­раклис на около километър и двеста метра след хижа „Перелик“, до който се стига с лека кола.

За хижа „Перелик“ от Смолян поемате в посока село Стойките. За хижата трябва да завиете наляво на около 6 – 7 километра след Смолян. Има табелка. Продължавате по тесен, но добър асфалтов планински път. След около 4 километра асфалтът преминава в път с трошено-камен­на настилка – равен и твърд. След още един километър стигате хижа „Перелик“. Продължавате още около 1 километър и 200 метра и стигате параклиса. Общо от отбивката за „Перелик“ до параклиса са около 6,5 километра. До параклиса има заравнено място, удобно за паркиране, а срещу него от другата страна на пътя – беседка с чешма.

Параклисът се намира на 2000 метра надморска височина.

Особености на маршрута

Маршрутът за изкачване на връх Орфей е дълъг малко над 6 киломе­тра, изминава се за около 2 часа и 20 минути и може да се раздели условно на следните два основни етапа:

  • етап 1: параклис – седловина Говедарника (1 час и 20 минути);
  • етап 2: седловина Говедарника – връх Орфей (1 час).

Към това време е хубаво да си предвидите 15 – 20 минути за почивка. Преходът е сравнително лек, без големи денивелации, пътеката е мека в по-голямата си част – пръст или трева. По маршрута се следва черве­ната маркировка към хижа „Ледницата“. Подсичат се няколко родопски върха, затова се редуват кратки изкачвания и спускания, като най-сери­озното изкачване е преди самия връх Орфей.

Обратният път отнема около 2 часа и 10 минути без почивките. Вре­мето за изминаване е малко по-кратко, което се дължи на факта, че в тази посока спусканията са повече като разстояние.

Следва подробно описание на маршрута.

Етап 1: параклис – седловина Говедарника

За начална точка приемам беседката с чешма (в нашия случай чешма­та не течеше) до черния път срещу параклиса. На това място маркиров­ката – червена и колова – напуска черния път и тръгва по поляната надо­лу. Насреща е връх Перелик – ще видите част от военните съоръжения. Ние си следваме маркировката. Пресичаме един поток и започва първото изкачване по маршрута.

Следва друг поток, а ние си следваме маркировката (наш ценен гид по целия маршрут), която някъде в средата на хълма завива леко надясно през клека и влиза в горичка, за да подсече по-нататък върха отдясно (северно).

На това място право напред и нагоре продължава широка пътека към връх Перелик. Ние сме към връх Орфей. Върви се през гората. Следва еро­зирал участък, после пак гора. На местата, където гората оредява, се откриват и първите панорамни гледки.

В далечината назад се откроява кулата на връх Снежанка над Пампо­рово. Като се излезе от гората, се вижда обширна седловина. Там долу-горе се пада средата на маршрута и е удобно място за почивка.

Седловината се казва Говедарника, върхът пред вас е Шабалиева Каба, а зад гърба ви е връх Малък Перелик, който също сте подсекли.

Етапът се изминава за около 1 час и 20 минути.

Етап 2: седловина Говедарника – връх Орфей

Продължаваме напред през седловината – имаме леко спускане, после равен участък, малко изкачване. След това пътеката влиза в още една гора, след 10 – 15 минути излиза от нея на поляна и не след дълго стига до отбивка вляво към Мефраб чешма. За връх Орфей продължаваме на­пред. От това място следва най-сериозното изкачване по маршрута – за кратко разстояние се преодоляват около 100 м денивелация, тук е и по-каменисто, за разлика от преобладаващата мека пътека.

Излизаме на билото, откъдето вече върхът се вижда вдясно. Има и стрелка към него. Тук напускаме червената маркировка и тръгваме пра­во нагоре към връх Орфей по ясно видима пътека. Имаме още 50 метра денивелация, но наклонът не е стръмен. След по-малко от 10 минути сме на върха.

Етапът се изминава за около час.

Горе на върха

На връх Орфей има поставена каменна пирамида със знаме и плоча с името на върха и височината му – 2188 м. Невероятни гледки се откри­ват във всички посоки. Виждат се Роженската обсерватория, кулата на връх Снежанка, връх Перелик, множество заоблени родопски хълмове на юг – югозапад. Още по-далече на югозапад личат високите върхове на планината Боздаг в Гърция; на северозапад се вижда хижа „Ледницата“, а в далечината и Девин.

Снимка: Ciela