Малко хора знаят, че кроасанът е измислен през XVII в. в чест на победата на Австрия над Османската империя. Точно по тази причина има форма на полумесец.

Кроасаните са не само божествено вкусни, но носят и силна символика. В днешни дни този сладкиш се смята за запазена марка на Франция. Яденето им там е не просто за "задоволяване на глада", това е цял ритуал.

Експертът по етикет Уилям Хенсън е сигурен, че французите, макар и да се гордеят с ястието си, го ядат напълно грешно.

Ето как точно, с какво и кога да ядем кроасан както трябва: 

РАЗРЕШЕНО ЛИ Е КРОАСАН С КАФЕ? 

Мрежата е пълна с клипове на момичета, които потапят кроасана си в кафе или горещ шоколад на фона на Айфеловата кула. Никой не спори - комбинацията е божествена! Според Уилям Хенсън кроасанът не бива да се потапя в кафе никога. 

"В Обединеното кралство или в общество, където и да било другаде, се опитваме да не потапяме храна в напитките си. Това е практика, която е най-добре да се остави у дома. Ида се прави на пуснати пердета!" 

Според експерта причината е естетическата. Например, ако потопите кроасан, цялото кафе може да се  разлее. Или пък капки от напитката ще се стичат по лицето ви, когато отхапете от кроасана. КАКЪВ ДА Е ПЪЛНЕЖЪТ НА КРОАСАНИТЕ?

"Във Франция се предпочитат пълнежи като сладко от ягоди или малини. Децата могат да предпочетат шоколад, но е по-добре да се запази класиката и да се избере сладко".

Това може да разочарова много деца (и възрастни), но смесването на добавки не е добра идея:

"Няма нужда да добавяте конфитюри към шоколадовия сос, освен ако не сте отчаяни", казва специалистът.

КРОАСАН С МАСЛО - ДА ИЛИ НЕ?

По темата за маслото експертът е категоричен, че може да го намажете, но само вътре. Експертът съветва да разкъсвате кроасана с ръце, а не да го режете с нож. Въпреки това пълнежът все пак трябва да се разпредели с нож - за да не се окажат пръстите ви в него.