"Оскарите" не са само награди, а и празник на модата, творчеството и индивидуалния стил. Така че, независимо дали става дума за класическа черна рокля, или за смел цвят, всяка рокля разказва уникална история на най-великата сцена в Холивуд.

Най-скъпата рокля в историята на Оскарите е носена от Дженифър Лорънс на церемонията през 2013. Тя е създадена за Christian Dior Haute Couture. Интересното е, че не са правили много проби. А просто я е пробвала сутринта и тя ѝ е паснала. Говори се, че роклята струва 4 млн. долара. Роклята е подарък за Дженифър Лорънс, във връзка съсътрудничеството, което имат с модния бранд. Актрисата стана известна тогава не само с красивия си аутфит в много нежен цвят, но и с това, че качвайки се по стълбите падна. Така наистина събра всички погледи върху себе си. 

Лупита Нионго с рокля на Calvin Klein през 2015 г.

Перли, перли, перли. Толкова перли не бяхме виждали върху тоалет. Роклята на актрисата беше обсипана с 6000 перли. Предполага се, че освен че е много ефектна, е била и много тежка. А и трябва да се внимава при носенето да не се скъса някоя перла или наниз. Но това беше особено впечатляваща рокля! И самата Лупита също беше като истинска перла с нея.

Снимка: Getty Images

Тоалетите на Оскарите обаче не са само разточителство.

Доказва го Рита Морено. Тя излиза с красива рокля на Оскарите през 2018 г., и всички ахват! Защото това е същата рокля, която облича за първи път на церемонията през 1962 г. Същата година, когато спечели "Оскар" за "Уестсайдска история"!

Снимка: Getty Images

На Оскарите през 2022 г. пък Мила Кунис облича рокля на Zuhair Murad. Красивата розова рокля е създадена от дизайнерката Рахел Джурагусян, която използвала биоразградими пайети. Те се разграждат напълно за няколко месеца и не съдържат опасни химикали.

Снимка: Getty Images

И още един любопитен факт, свързан с кино награди и рокли. Оказва се, че има късметлийски цвят. 

През последните 30 години 32% от носителките на награди за най-добра актриса и най-добра поддържаща актриса са избрали черния цвят.

Това е класика, която никога не излиза от мода. Но може би цветът носи и късмет!  

Снимка: Getty Images

Най-възрастната актриса, казвала се на сцената, за да получи своя "Оскар" е Руби Дий - 85 години. 

На церемонията по връчването на Оскарите през 2008 г. легендарната актриса и активистка се откроява с рубиненочервена рокля с дълги ръкави и колан, създадена от Кеван Хол.