"Аз обичам много български гъби манатарки" - споделя chef Силвена Роу. Как ги превръща в специален и много вкусен сос разказва тук.

Когато ги рехидратирате и съживявате от суха форма, винаги се поставят във вода. По този начин се съживяват и стават меки. Аз обичам да са на парчета, но вие може да ги нарежете, ако правите супа или пюре.

Водата, в която са натопени, не се изхвърля. Купете гъбите от производител, който знае как да ги съхранява, как да се грижи и как да суши гъбите, за да няма мръсотия по тях, защото не може да ги измием. А в същото време тази вода е много ценна, защото вкусът и ароматът са уау! 

Как точно се приготвя - гледайте във видеото. 

Рецепта за веган сос с манатарки:

50 г сушени гъби манатарки

300 мл продукт за готвене на растителна основа на "Alpro"

шалот или кромид лук

зехтин

естрагон

див лук

черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Искам малко да сотирам шалот, ако нямате шалот, може кромид. Ще направя традиционният сос сметана с гъби. Но вместо да използвам сметана, аз използвам продукт за готвене на растителна основа. Това е нещо много специално, доста вкусно е само по себе си и е на базата на соя. Изцяло на растителна основа, подходящо е за вегетарианци и вегани. Аз съм на много сериозна вегетарианска диета и предпочитам винаги да използвам това. С масло може, но аз предпочитам зехтин. Не добавям никаква сол.
  • Искам шалота да се запържи добре, но да не бъде изгорял. Слагам си хартия, защото ще добавя гъбите към соса, но не искам да имат никаква вода. Както казах, искам гъбите да са на парчета.
  • Докато сосът се готви, ще си нарежа естрагон и див лук. Това е нещо невероятно. Добавям пипер, после още ако трябва.
  • И сега добавям продукта на растителната основа на "Alpro", който има доста наситен вкус. Нямам чувство за вина, защото това е чудесен продукт, с който аз правя едно чудесно ястие. 
  • Няма нужда от сол, защото гъбата е много богата, а самият продукт на растителна основа е чудесен комплимент. Има една дълбочина в него, по-различен е от самата сметана. И двата вида подправки – дивият лук и естрагонът, за мен е перфектно!

Как точно се приготвя - гледайте във видеото.