Сунай Ремзи е от Силистра. Още на 21 става активист на ДПС, има и успешен бизнес.

„Имах много контакти и не осъзнах, че в един момент съм станал фактор в региона. Когато си млад, мислиш, че всички, които те тупат по рамото, са ти приятели, а всъщност те клепат и опитват да те елиминират“ – сподели Сунай в дълго интервю за „Преди обед“.

Снимка: bTV Media Group

На 26 март 2007 г. след кавга за пари той извършва убийство. Съветват го да отиде в Турция, докато отминат изборите за Европарламента, и след това да се предаде. Така, 11 месеца след раждането на дъщеря му, Сунай се оказва в Турция. Лежи в турски затвор, където се запознава с Али Агджа, стрелял срещу папа Йоан-Павел II.

Снимка: bTV Media Group

След това Сунай лежи в Белене и на 4 февруари 2021 г. е освободен с пробация, от която му остава още една година. В затвора работи и написва 7 книги.

Снимка: bTV Media Group


„В турските затвори битовите условия са по-добри, но няма социална политика. В българските затвори има много добра социална политика. В Белене социалните работници и психолозите работят с теб за успешна ресоцилиазация“ – разказва Сунай, който зад решетките 11 години е бил „кмет“, т.е. председател на затворническите колективи.

Снимка: bTV Media Group

Помогнал е на много затворници да намерят пътя към себе. Твърди, че един затворник остава за цял живот такъв.

„Плащам си за извършения грях всеки ден. След такова престъпление човек се пръска като стъкло, става на парчета. Не се виждах в огледалото“ – споделя Сунай, който не помни нищо от инцидента.

В затвора той кани боксьора Детелин Далаклиев да представи книгата си и така се запознават.

„Детелин ме вдъхнови, той е вдъхновение и за много други затворници“ – призна Сунай пред самия боксьор, който се присъедини в студиото в края на разговора.

„Искам войната да спре, ковид да го нокаутираме, а политиците най-накрая да се разберат“ – обобщи бившият затворник.