Космическият глас на певицата Валя Балканска ще звучи през август в Летния театър във Варна. Точната дата е 28, а часът - 20:00.

"Да се радваме на доброто. Да премине злото. Да слушаме нещо истинско. Веселбата събужда хората за добро" - каза обичаната от всички певица в студиото на "Тази сутрин". 

Най-голямото й желание е да не забравяме кои сме и какви сме.

"Българи сме и оттам нататък всеки да се замисли как да подаде ръка или залък хляб на болен. С песните също е труд, за да го правиш, значи ти трябва да си бодър, смел и да постигаш нещо истинско."

Гайдарят Петър Янев повече от 30 години свири заедно с Валя Балканска. Най-яркият му спомен от началото на съвместните им изяви е нейната отговорността и поведението й на сцената. Гайдата, с която той свири в момента е направена специално за Валя Балканска. 

"Гайда за нея се прави с душа и с отношение. С любов. Ние сме наследници на едно много голямо нещо. Имаме в наследство такава култура, че сме длъжни да я съхраним и да я предадем на следващото поколение" - споделя той. 

Певицата сподели, че на сцената забравя всичко, а пред нея е само музиката. 

"Песента лекува душата, забравяш мъката. Имам много случки, в които чрез песента тя отминава. На тия години вече ме е страх да заставам на сцената, но душата ми го иска!" - откровена е голямата българска певица. 

"Всичко си иска време. Старите поколения ни казваха - когато срещнеш по-възрастен човек, наведи глава, кажи "Добър ден". А сега се разминаваме като дървета. Родителят трябва да си възпита детето, а учителят да го научи да чете и пише. Болезнено е, че забравяме много неща. Трябва да ги съхраним и пътища да отваряме на младите. На нас работата ни е сцената, песните, да обичаме хората и да си слушаме народната музика!' 

Цялото предаване гледайте на bTV Plus.