Българската следа на последните награди „Оскар“ беше солидна. Наред с успеха на Мария Бакалова имаше и още една родна продукция с номинация за престижните статуетки. Това е късометражният филм "Дълбоко усещане", чиито продуценти са д-р Илиян Иванов и съпругата му Дана Проданова.

Продуцираната от д-р Илиян Иванов късометражна лента има 15 награди и беше номинирана за "Оскар". Срещаме го в родния Бургас. Повече от 25 години живее в Америка и там е научил максима, която следва безрезервно.

"Направи добро и то ще се предаде на някой друг, не е необходимо ти да очакваш връщане към тебе. Връщането идва по друг начин, в нашия случай с филма – ние помогнахме да бъде реализирана тази креативна идея на Дъг Роланд, никой не е мислил, че някога ще се стигне до номинация за „Оскар“, но ето, нещата така се получават в живота."

Д-р Илиян Иванов е професор по детска психиатрия и персонажът на тийнейджъра Терик е друга причина да се включи в продукцията.

"Част от моята работа е точно с деца в пубертета 14 до 19 години, които имат проблеми, емоционални и някои, свързани с използването на дрога и не посещават училище“, разказа той. „Всъщност описването на този характер до голяма степен резонира с действителни случаи, които са част от нашата работа."

Филмът разказва за среднощната среща на бездомен тийнейджър с възрастен незрящ и глух мъж.

"Идеята беше да се включи Роберт Тенаго, който е слепият, глух характер във филма, а той е действително с тези увреждания. Той е изгубил своето зрение на 30 години и идеята беше да не се взима актьор, който да представя това, а всъщност да е действителен индивид, сляп и глух, което е за първи път и това също има значение да направиш нещо, което не е правено преди."

Известният психиатър не е спирал да се занимава с изкуство, подготвял се за художествената академия, но медицината надделява. Има няколко самостоятелни изложби в Ню Йорк и свири на китара в джаз група. Затова влечението му към филмовото изкуство не е случайно. Искрено се радва на успехите на първата номинирана българка за „Оскар“ - Мария Бакалова.

"Ние всъщност имаме един и същи ментор - режисьорът Симеон Димитров. Аз когато бях в английската гимназия, бях в неговия така наречен кръжок. Така че, както се шегуваше той: за да стигнеш до „Оскар“, трябва да минеш през Симеон Димитров.“