Актьорът Роби Колтрейн, който изигра ролята на огромния и добродушен Хагрид в поредицата за Хари Потър, почин и светът на магията вече никога няма да е същият. 

Последната снимка на Роби Колтрейн с Ема Уотсън е направена месеци преди смъртта му на 72-годишна възраст. Кадърът показва близък момент с колежката му от "Хари Потър".

Снимката е от събитие по случай 20-годишнината на "Хари Потър": Завръщането в Хогуортс" и се вижда как звездите са концентрирани в разговор и се гледат внимателно очи в очи. 

Шотландската звезда почина на 72-годишна възраст на 14 октомври. Той е най-известен с ролята си на любимия пазач на Хогуортс Хагрид.

Снимка: Getty Images

Освен нея се прочу и с участието си в ролята на криминалния психолог д-р Еди "Фиц" Фицджералд в драмата на ITV от 90-те години.

Към смъртта на актьора не остана безучастен и Станислав Яневски, който изигра ролята на българина Виктор Крум в поредицата за Хари Потър. Българският актьор публикува емоционален пост във Фейсбука си, в който сподели подробности за работата им заедно. 

"Дълбоко съм натъжен от кончината на Роби Колтрейн. Имах шанса да се срещна и да работя с него за първи път върху "Хари Потър и Огнения бокал", където имах удоволствието да открия какъв гигантски човек, забавен, мил и винаги грижовен към другите беше той. Роби ще липсва на мнозина, но ще живее като любимият гигант Хагрид във всички сърца, които харесват Хари Потър. Почивай в мир, Роби!"

5 НЕЗАБРАВИМИ РЕПЛИКИ НА ХАГРИД

1. Ти си магьосник, Хари. 

2. Аз съм това, което съм, и не се срамувам.

3. „Никога не се срамувайте - казваше старият ми баща, - има някои, които ще ви откажат, но не си струва да се притеснявате“

4. Не всички фокусници са добри, някои се провалят.

5. Приличате много на баща си, но имате очите на майка си.

Снимка: Getty Images

Филмът за малкия магьосник Хари Потър се появи преди повече от 20 години. 

Историята за него и неговите приятели Рон и Хърмаяни, които заедно се потапят в света на магията, завладява малки и големи. „Хари Потър и философският камък“ печели повече от 1 милиард долара приходи в световния бокс офис, а в следващите 10 години се появяват още 7 филма, базирани на хитовата поредица на Джоан Роулинг.

Въпреки че смъртта му беше до голяма степен неочаквана, Роби Колтрейн, чието истинско име е Антъни Робърт Макмилан, по-рано е говорил открито за своите здравословни проблеми, споделяйки, че през последните си години „се е борил с болката 24 часа в денонощието“.