Филмът на Мариус Куркински "Засукан свят" по разказ Николай Хайтов тръгва по кината от 14 май, след 2 години отлагане заради пандемията. "Държах посланието, което съм вложил в него, да бъде пренесено през годините и да бъде така, както е замислено, както съм разсъждавал тогава, когато съм посегнал към разказа" - споделя режисьорът и актьор Мариус Куркински в "Тази сутрин". 

Според него филмът би научил хората "с развитието на живота да правят разлика кое е за добро и кое за лошо." Героят в "Засукан свят" минава през различни изпитания. В началото ги мисли за лоши, но се оказва, че са за негово добро. Именно на разликата между двете и осъзнаването им акцентира режисьорът. 

Според него отдалечаването от доброто се получава заради липсата на вяра и живот в православната църква.

 

"Не се превъзнасям, аз съм грешен човек, но полагам усилия за подобряване. Голямото зло, което ние сега усещаме, са годините на безверие. Сега ние берем техните плодове."

 

Въпреки че е отдаден на театъра, за него той не може да бъде храм: "Храмът е само на Господ!"

По време на снимките на филма актьорът остава изумен от добрината и смиреността на хората от Ивайловград. "Приказна природа, но хората живеят бедно. Директно казват - живеем трудно, но сме щастливи. От тях го чух. Добрите българи са много!" 

Макар да вярва в добрината на хората, Мариус не вярва, че пандемията, която накара хората да бъдат  повече време близо до семейството си, ги е накарала да заобичат повече. Той самият също признава, че не е постигнал напредък. 

"В България има много добри, съхранени хора, които извършват действия на любов, помагат на хора, не се показват, не се изявяват. Аз съм го виждал - и приятели такива имам и в църквата, където ходя, сред братята... Изумителна е тази България!"

Изумителен е и фактът, че актьорът за пръв път посреща Великден заедно с баща си. Актьорът прекарва един месец в родната си Варна.

"Да посрещна Възкресенето с него ми се случи за пръв път. Той е на 82, аз на 51 и за мен това са изключителни събития!", споделя той.

Именно Варна е градът, в който започват заниманията му с театъра.

"От мястото, където живея, асфалта, плочките, автобуса, входа на театъра, сцената - това беше истинската природа за мен, друга нямаше. Усетих света много по-късно. Театърът е моята голяма любов."

На 13 май, в зала 1 на НДК ще се състои и сборният моноспектакъл "Мариус 50".