На 29 ноември се навършиха 10 години от смъртта на актьора Андрей Баташов. Той изпада в кома на 6 ноември 2010 г. и макар състоянието му за малко да се подобрява, рицарят на българския театър не успява да надвие смъртта и остава завинаги 45-годишен.

В предаването "Преди обед" се включи актрисата Йоана Буковска-Давидова. Тя завършва НАТФИЗ в неговия съвместен клас с професор Снежина Танковска.

"Ние бяхме не само ученици и приятели за него. Ние бяхме негови деца", казва актрисата за Баташов, който така и не сбъдва голямата си мечта - да има наследници.

Днес, на 30 ноември, Андреевден, актрисата трябваше да изиграе 30-ото представление на моноспектакъла си "Променянето" по автобиографията на Лив Улман. Тя искаше да го посвети на учителя си и да събере целия си клас, но се разболява от COVID-19 и това разваля плановете ѝ.

На въпроса какво точно събори Баташов актрисата отговаря: "Не беше достатъчно оценен и признат. Смяташе, че може много повече, че неговият талант, мащаб, размах и енергия не се използват докрай."

Архивни кадри с Андрей Баташов и още спомени за него от Йоана Буковска-Давидова може да гледате на https://btvplus.bg/