Илиана Раева разказа в "Шоуто на Николаос Цитиридис" за тържествата по случай 70 години българска художествена гимнастика.

„Бях помолила да няма подаръци, но олимпийските шампионки от Токио ми подариха златния медал. Момичетата, които взеха световна титла в Монпелие, ми подариха звезда в съзвездие Риби с името Илиана Раева, а бронзовите медалистки от олимпиадата през 2004 г. ми подариха златна роза. Благодаря им от сърце!“ – сподели Илиана Раева, която от 10 г. е начело на федерацията по художествена гимнастика.

Снимка: Цецо Мирчев

Според нея най-големият успех през последните години е спечелването на олимпийската титла от момичетата на Весела Димитрова, защото само този златен медал е липсвал в колекцията ни.

„По наше време всичко за спортистите беше уредено. През 90-те години карахме още по инерция от социализма, но от 2000 г. до сега спортът е изоставен, той е последната мисъл на политиците ни. Да правиш спорт сега е героизъм, иска се луд ентусиазъм. Художествената гимнастика в България е като оазис в пустиня, защото сме най-силните в света. Японците дори направиха паметник на нашите момичета“ – поясни Раева.

Снимка: Цецо Мирчев

Според нея сегашните момичета не са толкова здрави, защото животът е напрегнат, а и те дори не ядат храната, която нейното поколение е консумирало.

„Иначе сегашните спортисти имат хъс за победа, но е важно на кого ще попаднат. Гордея се, че успях да създам една мини империя в областта на спорта. В художествената гимнастика всичко е подредено, всеки си знае мястото“ – заяви Раева.

Снимка: Цецо Мирчев

Тя припомни любимата си история от спорта. През 1979 г. е най-малката участничка на световното в Англия, едва на 16. Играе бухалки на „Лебедово езеро“ – много силно съчетание, но получава оценка като за трето място. 10-хилядната публика започва да крещи и да хвърля предмети. Налага се прекъсване и заседание на журито, което гледа отново изпълнението на запис. Раева получава по-висока оценка и става световен шампион.

„Публиката скандираше „Раева! България!“. Много трогателен и силен момент“ – коментира шампионката.

Снимка: Цецо Мирчев

Тя призна, че Наско Сираков досега не се е обличал като Дядо Коледа, но помага в готвенето и дори е специалист по боба. Раева като дисциплиниран спортист е купила подаръците още в началото на декември, а елхата е украсила заедно с внучките.

„Навремето дъщерите тренираха художествена гимнастика, но се отказаха. 6-годишната внучка Илиана я записахме, но след 3 месеца се отказа. Последните ми надежди са в двете по-малки внучки, които са на 2 години и 6-7 месеца“ – сподели Раева, която за 2023 г. си пожелава здраве и мир в света.

  • 10 факта, които не знаете за Веселка - спечелила 100 000 лв. от "Фермата"
  • Дизайнерите от „Alessa” с 3 предложения за новогодишен тоалет
  • Алена: В годината на Нептун ще осъзнаем грешките си (ВИДЕО)
  • Спенс: Тази Нова година ще бъда с най-малкия си син – така постанови съдът
  • Книга за любовта помага на млада жена да се пребори с множествената склероза
  • Любимите снимки на Вики Терзийска в Инстаграм: дъвки Love is от Истанбул
  • Защо трябва да добавите „нищо“ в желанията си за 2023 г.?
  • Малки разговори с деца: Защо Дядо Коледа НЕ съществува, но еленът му яде... кебапчета
  • Преяждане дебне отвсякъде! Как най-бързо да влезем във форма (ВИДЕО)
  • 418 501 души научиха от Ladyzone за смразяващата загуба на Иво Аръков