Йордан Йончев или още познат като Гъмзата, празнува Свети Валентин, откакто е семеен, преди това винаги предпочита празника Трифон Зарезан.

Още в казармата, започват да наричат Йордан Йончев – Гъмзата, защото името на селото му е Гъмзово. Той е от северозападна България, а там обичаите са други. Хората например изпращат своите покойници с музика. Така Гъмзата и брас бенда му започват да свирят на погребения. Изпълняват се различни мелодии и дори някои от любимите хора на покойника. Близките на починалия държат да дават пари за това.

Първият сблъсък на Гъмзата с подобна ситуация, е когато искат да свири на изпращането на прабаба си. Тогава роднините му дават пари и на него. Гъмзата е изключително изненадан, дори възмутен.

„Ако не вземеш пари, това е обида към покойника“, обясни Гъмзата в „Тази събота и неделя“ по bTV.

Йордан Йончев започва да свири на тромпет на 9-годишна възраст. Идвайки в София, се явява на кастинг за „Шоуто на Слави“, след като е препоръчан от негов близък. Още при първата си среща с единствения прослушващ кастинга, Гъмзата се обижда на въпрос „Ти ноти четеш ли?“. Въпреки това печели мястото си в бенда.

Как се стига до появата на Гъмзата и брас бенда вижте във видеото по-горе.