В своята 53-годишна кариера на сцена поетът и музикант Михаил Белчев има написани и изпяти много песни. Една е обаче тази, която завинаги порменя живота му. Два дни след като съпругата му чува "Самота", двамата се запознават и остават заедно до днес. 

"Тя имаше очи на кошута - много приятно момиче, искрено и чисто. Призна ми, че е била много изненадана, когато е разбрала, че текстът е мой. Не вярвала, че още има хора, които усещат нещата по този начин. За нас двамата това е събитието, което ни събра завинаги и често си го спомняме.", споделя той в  предаването "120 минути".

Заради семейството си, както и заради добрите приятели, определя себе си като щастлив човек.

За тези 53 години на сцена не губи вдъхновението си, нито публиката губи интереса си към неговото творчество. Въпреки това признава, че има месеци, в които нищо не може да измисли.

"Но не се плаша - продължавам напред. Това ми е работата. Може би съм белязан да върша точно това, с което се занимавам."

С лиричен талант и кадифен глас, той всъщност е завършил съвсем различни специалности. Първо е Техникум по слаби токове. "И сега мога да начертая схемата на телевизор "Опера". Толкова бяха добри нашите преподаватели" - казва поетът. След него отива в Минно-геоложкия университет. Твърди, че нито той, нито колегите му от онова време са били добри студенти. Музиката тогава му е само хоби, но постепенно започва да й отделя все повече време и внимание. 

Това е и времето, в което сформира група "Пчела". Тъй като вече съществуват "Щурците", а времето определя като "животинско", избират точно това име. С групата печелят награда на Международния младежки фестивал в София.

Кариерата му на музикант обаче тръгва вихрено нагоре с песента "Закъснели срещи", която изпълнява заедно с Мария Нейкова на "Златният Орфей" през 1969 г. Костюмът му тогава е бял, даден му от Георги Минчев, който е негов близък приятел. Мария пък е облечена с булчинска рокля. 

"Обувките ми бяха малко по-големи, но ги запълних с памук отпред. Изпяхме си песента, близо една минута публиката мълчеше и след това аплауз! Тончо Русев тогава каза, че сме объркал сметките на журито" - спомня си този силен момент музикантът.

Нарича себе си "измисляч на думички" и държи текстове му да звучат като "изпята поезия". С думите си иска да пренася послания. 

Няколко са песните, които определя като емблематични. Те са известни и досега и хората не спират да ги пеят. Харесал много песен - "Не остарявай любов", след като я чул на касетофон. Нейно изпълнение от Аня Пенчева пък го вдъхновило да поиска и той да изпее тази песен.

"Реших, че е направена за мен. Записвах я и става хит за едно денонощие." - спомня си градиозния успех той. 

Друг негов хит е по стихове на поетесата Миряна Башева  - "Булевардът".

"Харесах това нейно сттихотворение много и написах музичка за китарата. Без да очаквам, тази тробадурска песен стана вече на близо 40 години" - споделя музикантът.

Пандемията от COVID-19 спира среите му с публиката, но не ги прекъсва съвсем. На 20 май от 19 часа в зала 1 на НДК ще се състои първият му концерт след извънредните мерки заради вируса. Музикантът силно се надява, че хората няма да се изплашат и ще дойдат.

"За да бъдем заедно..." - това е желанието му. 

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg