Ани Стоянова, Кремена Кунева, Жана Николова, Мария Рангелова, д-р Женя Лазарова, адвокат Светлана Клуковска - отбор жени се събират с мисия - изграждането на Национална детска болница.

Фондация „Даная“ обяви своите проекти, като това е една от големите й цели. 

Според учредителите трябва да се създаде и Център в помощ на деца и родители, където да могат да получат психологическа помощ при нужда.

Всичко започва с кампанията на майката на Ани със слогана „Ако имахме истинска детска болница, Даная може би щеше да е още тук“. 

 

Снимка: Васил Богданов

 

През май 15-годишната Даная изпада в мозъчна смърт след хематом в главата. Впоследствие майка й дари  органите ѝ, за да даде шанс на трима души да продължат да живеят. 

 

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност. 

Мъжът, получил бъбрек от момичето, е на 28 години от Момчилград. Бил е на хемодиализнодиализно лечение от март, 2023 г. Другият пациент е жена на 71 години от Плевенска област. Тя е на диализно лечение от 2021 година. След интервенцията състоянието им е стабилно. 

„Научих, че единственото нещо, което родителите трябва да правят за децата си, е да ги обичат“, споделя майката на Даная в "120 минути". 

„Смъртта е категорична, не допуска кривини. Донорството е начинът да не е толкова категорична. Чрез него част от Даная живее в четирима души“.