Видеограф на сватби с различни дестинации - това е професията на Миряна Сливенска. Тя е човекът, който заснема като на филм празника на любовта между двама души на различни места по света. На тези сватби нито един човек не е от мястото, където ще се проведе събитието – нито двойката, нито екипа имат общо със страната, в която се намират. Бъдещите младоженци избират специалния им ден да е нещо смесено между сватба и екскурзия.

Започнах да се занимавам със сватбено заснемане по случайност преди около 5 години. Мои много близки приятели се шегуваха, че ще им снимам един ден сватбеното видео и като дойде моментът така и се случи. Беше прекрасно, много ми хареса”.


Докато живее в Берлин, Миряна решава да превърне снимането и пътуването по света в начин на живот. Така избира да заснема сватби като на кино на различни дестинации. Всяко начало е трудно, но това не спира младата видеографка да реализира идеите си.

След написани 200-300 имейла на различни сватбени организатори, на които предлага да снима нечия сватба напълно безплатно, само един единствен човек отговоря на младата видеографка за една сватба в Гърция. Така започна всичко и колелото се завърта.

Инстаграм играе ключова роля в работата на Миряна. Чрез социалната мрежа приказните сватбени филми, които Миряна създава, достигат до хора от целия свят. Екипът й се състои от 5-6 души, които пътуват заедно до всяка дестинация. Има седмици, в които се будят на ново място през ден.

Понякога изобщо не се прибирам. Живея в самолет, свършват ми чистите дрехи, трябва да си купувам нови. И е страшно вълнуващо, но в същото време много изморително – свързано е с много бордни карти, чекиране, влачене на техника.

Във всяка една сватба се влага страшно много работа. Миряна е категорична, че заснемането не може да се направи само от един човек, нужен е екип, който се допълва какъвто е и техният. Силата на Миряна е разказването на историите в движещи се кадри.

На всяка дестинация, на която снимат по работа, те се опитват да вземат малко повече от мястото. Дали това ще е като отидат да вечерят на някое по-красиво място или ще посетят някой плаж, стига само да имат един свободен ден.

Най-предпочитаните дестинации за сватби, на които снимат, са Италия, Испания, Франция и Гърция. Миряна е снимала сватби и извън Европа - в Куба и Ню Йорк. Сватбите с дестинации са най-търсенето и желано нещо от всички хора, които снимат сватби.

Тя самата се надява, че скоро светът ще се оправи и ще имат възможност да разширят обхвата си до нови и по-далечни места.

Всяка сватба е уникална сама по себе си.

“Сватбеният ден е много различен от началото до края и за мен трябва да можем да рефлектираме различните моменти правилно”, споделя за ролята на видеографа Миряна.

Когато двойката се подготвя, те са по-замечтани, може да са притеснени. Мъжете обикновено са по-весели, жените са някак си по-притеснени.

Церемонията е интимна, по-задушевна, а после партито си е много весело. И всички тези моменти трябва да бъдат подходящо отразени във видеото.

Основното предизвикателство при снимането на сватби е, че човек няма контрол над случващото се. Екипът, който запечатва специалния ден на младоженците, трябва да се адаптира и ориентира добре в неизвестното.

Когато снимаш сватби, не трябва да режисираш”, споделя Миряна.

Екипът не трябва просто да отиде на сватбата, той трябва да стане част от деня на тези хора. Този момент е много личен и ценен за двойката и приятелите, трябва да имаш правилно и лично отношение към тях, за да оцениш колко много означава това за тях.

Една сватба е хубава, когато е автентична, смята видеографът. Един от любимите й моменти са личните думи и речи, които се изричат на тържеството. Миряна запечатва тези моменти и ги превръща в ценен спомен.

За мен наистина най-важното е двойката да бъде вярна на себе си, на техния стил. Ако правят бохо сватба, нека бъдат бохеми. Ако правят рокендрол сватба, нека това наистина да рефлектира на душите им.

Понякога Миряна снима и така наречените елопменти. Двойката решава да избяга далеч от всички останали и да отиде на някое специално място било то някой гръцки остров или пък средновековен френски замък. На специалното място, което младоженците изберат да се усамотят, те си правят символична или истинска церемония. В този случай те не дават парите си за гостите и украса, вместо това наемат лимузина, ядат в най-хубавите ресторанти, живеят като рок звезди.

Самата Миряна си представя един ден да направи своята сватба на покрив в Ню Йорк с пица, шотове и купон до зори. Живяла е в Англия, Шотладния и Германия. Въпреки че се чувства щастлива навсякъде, силната й връзка със семейството й я връща у дома. България е отправната точка, от която потегля към всяка следваща сватбена дестинация.

Каква е рецептата за хубава сватба според видеогарфа Миряна гледайте в
допълнителното видео.