Ноември е месец за борба с рака на белия дроб. По този повод д-р Неделя Щонова разговаря в „Преди обед“ с д-р Росица Кръстева, която е началник отделение по медицинска онкология.

„До преди 10 години ракът на белия дроб бе нелечимо заболяване. Днес дори в 4-ти стадий на заболяването пациентът има добри шансове. Смъртността от рак по света е намаляла с цели 29%. В същото време в България виждаме забавяне на диагностицирането“ – сподели д-р Кръстева.

Един от основните фактори за рак на белия дроб е тютюнопушенето. Затова трябва да се правят разяснителни кампании, но не в негативен план. Не трябва да се показват страшни изображения, а да има позитивни послания – например „Без пушене можеш да бъдеш по-добър спортист“.

Ранните симптоми на заболяването са:
- продължителна кашлица
- затруднение в дишането
- гръдна болка
- загуба на телесно тегло

„Днес медицината е насочена към конкретния пациент. Прави се молекулярна диагностика, за да разберем коя е причината за появата на рака… Не може да се каже, че повишената консумация на захар е рискова. Няма диета, която да предотврати, излекува или предизвика рак. Разбира се, крайностите не са добри, например да ядете само месо“ – поясни д-р Росица Кръстева.

Целия разговор можете да видите във видеото горе.