Да твориш съвременно цирково изкуство в пандемични времена, далеч не е невъзможно. Доказват го група млади артисти, които отварят вратите на своя "Нов цирк" за всеки, който иска да върне детето в себе си. Цвети Петрунова "COOLt "жонглира" с тях.

Луиза Душкова обича цветния живот и не се страхува да го преобръща на 180 градуса. Преди години напуска София като костюмограф, а докато обикаля целия свят, се влюбва в цирка. Най-красивите порти на едно  цирково училище в Италия превръщат в символ на нейната най–съкровена мечта.

"Обещах си, че ще направя всичко, което е по силите ми, да направя център, където да могат да идват и бедни и богати, но с желание, с искра вътре" - разказва тя за първото цирково училище за всеки пожелал да се докосне до цирковото изкуство. 

Да се създаде то се оказва не лека задача. Но по пътя си Луиза среща подходящите приятели. След безсънни нощи на ремонт, събиране на артисти от целия свят и едно бебе, мястото започва да приема първите ентусиасти.

Костюми, бухалки, обръчи и пойове оживяват в ръцете на артистите от "Нов цирк".

"Жонглирането е много натурално движение. То е като с балета. Трябва да си ритмичен, да имаш физическата подготовка", споделя Филип, който е част от училището.

Дамян от Аржентина също разказва как е попаднал тук. 

"Живот, знам ли... Пътувах из Европа и видях тяхно изпълнение преди две-три години във Велико Търново. Реших да ги заговоря и да остана в България."

Той учи и българска народна музика и прави някои свои композиции на основата на ръченицата. 

Цялото предаване COOLt гледайте на btvplus.bg