Българската дизайнерка Биляна Борисова е родена във Велико Търново, но в момента изработва бижутата на едни от най-известните лица от червения килим.

Биляна Борисова е гост в предаването „Тази сутрин“ по bTV, където разказа за своята уникална житейска и професионална история. Родената в Търново, но от дълги години живееща в Мадрид дизайнерка, е един от малкото професионалисти, чиито произведения са достигнали до световни звезди като режисьора Педро Алмодовар и френската актриса Жулиет Бинош.

Едно от последните най-забележителни произведения на дизайнерката е изработването по поръчка специално за Педро Алмодовар, който се появява на червения килим на филма „The Room Next Door“ по време на 81-ия Международен филмов фестивал във Венеция. Бижуто представлява истинско позлатено перо.

Макар и днес да е известна с модния си почерк, пътят на Биляна не е бил предначертан в тази посока. В началото тя се е насочила към археологията – друга нейна голяма страст. Родителите на Биляна не я подкрепят в идеята й да учи в художествено училище, затова тя кандидатства археология. Завършва специалността д отличен успех, като по време на обучението си се мести в Мадрид заради своята голяма любов и до днес.

 

Биляна отново намира пътя към България, за да натрупа стаж по специалността си, но интересът към модата не я оставя на мира.

Дизайнерката започва курсове за изработка на шапки през почивните си дни. Тя дори не подозира, че това е нейното призвание и по този начин ще изкарва парите си.

„Не си мислих, че това ще бъде бъдещето ми“ - призна Борисова.

През 2010 г., когато е бременна и остава без работа, тя решава да се посвети на дизайна и инвестира в материали. Това решение бележи началото на успешната й кариера в света на модата. Днес Биляна Борисова е признат дизайнер, чийто стил може лесно да бъде разпознат.

„Обичам изчистени форми, но по-екстравагантни“ –  сподели тя.

Борисова преподава на голяма част от хората в Испания, които се занимават с направата на шапки – около 80% от тях са минали през нейното обучение.

„Горда съм, че тези хора работят за някои от най-големите модни фирми“ –  призна дизайнерката.

За кого още е правила аксесоари дизайнерката – вижте във видеото.