Алпинистът Атанас Скатов, изкачил осемхилядниците на всички континенти, описва трудностите и победите си в новата книга "Седемте континентални първенци". 

"Това са моите дневници, които съм водил ден по ден. Книгата е вид пътеводител за всеки, който иска да ги изкачи или да научи повече за тях."

Книгата съдържа и негови авторски фотографии, общо 700 на брой: "Снимките са от Килиманджаро, Тибет, Еверест, Елбрус и всички първенци."

Алпинистът споделя, че заради пандемията и липсата на полети, за първи път от много години връх Еверест е можел да се види от Катманду. "Това беше положителният ефект от пандемията. Природата си почина." 

За него всички изкачвания са много емоционални, защото са на коренно различни места."В Нова Гвинея, за да стигнеш до базовия лагер за първенеца на Австралия, трябва да вървиш 110 км през джунглата. Самото преминаване е трудно, помагат местни носачи, с които по никакъв начин не можем да се разберем – езиците са коренно различни. Върхът изисква технично скално катерене. Това е проект за пътешественици. Всеки, който има пътешественически дух, може да го изкачи."

Снимка: btvnovinite.bg

Новото, което му предстои, е изкачване на връх К2 през зимата. 

"Той е единственият от всички 14 осемхилядника, който няма зимно изкачване. Преди месец и половина се зароди идея алпинисти и шерпи от цял свят да пробваме да се изкачим на върха през зимата. В момента сме около 35 човека.“

За да се подготви, алпинистът прави специални тренировки с генератори, които симулират условия, подобни на височината на върха.

"Тренирам по 7-8 до 10 часа на ден. Увеличил съм храненето. Но човек никога не може да бъде максимално подготвен за зимно изкачване на К2. Очакваната температура на върха през февруари е от -40 до -60 градуса. Но най-важна е скоростта на вятъра, която  може да стигне до 100 км/ч. Много са условията, които трябва да съвпаднат - студ, вятър, лавини... Но най-важна е вярата. Аз вярвам, че имаме шанс и ще го изкачим!“