Сьомгата е от този вид риба, която е трудно да не обичаш. Когато добавите и малко от екзотиката на шафрана, ще получите страхотна гарниттура за една нежно сготвена риба. Ако нямате опит в готвенето, това е вашият шанс да се справите блестящо.
Запретвайте ръкави и почвайте ароматната вечеря за двама!
Съставки
- 1-2 стръка Шафран
- 1/2 ч.ч. Ориз Басмати
- 1 ч.л. Морска сол
- 1 с.л. Черен пипер
- 1 с.л. Пчелен мед
- 2 бр. Филе от сьомга
- 1 с.л. Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Намажете сьомгата с мед от двете страни. След това я посолете и покрийте с едро счукан черен пипер.
- 2. Поставете сьомгата в умерено загрят тигани пържете за около 12-14 минути, като следите дали се готви равномерно от двете страни.
- 3. Измийте ориза и го поставете в съд с вода, която да го покрива с около сантиметър. Сложете го върху котлона, докато заври, и след това го похлупете и оставете за още 10 минути на намалена температура. Когато го свалите от котлона, махнете капака.
- 4. В малка тенджерка стоплете маслото. Добавете в нея шафрана и щипка сол.
- 5. Излейте ароматната смес върху ориза и размесете внимателни. Вече може да сервирате сьомгата с няколко лъжици вкусен ориз.