Сьомгата е от този вид риба, която е трудно да не обичаш. Когато добавите и малко от екзотиката на шафрана, ще получите страхотна гарниттура за една нежно сготвена риба. Ако нямате опит в готвенето, това е вашият шанс да се справите блестящо.

Запретвайте ръкави и почвайте ароматната вечеря за двама!

 

Съставки

  • 1-2 стръка Шафран
  • 1/2 ч.ч. Ориз Басмати
  • 1 ч.л. Морска сол
  • 1 с.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Пчелен мед
  • 2 бр. Филе от сьомга
  • 1 с.л. Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Намажете сьомгата с мед от двете страни. След това я посолете и покрийте с едро счукан черен пипер. 
  • 2. Поставете сьомгата в умерено загрят тигани пържете за около 12-14 минути, като следите дали се готви равномерно от двете страни. 
  • 3. Измийте ориза и го поставете в съд с вода, която да го покрива с около сантиметър. Сложете го върху котлона, докато заври, и след това го похлупете и оставете за още 10 минути на намалена температура. Когато го свалите от котлона, махнете капака. 
  • 4. В малка тенджерка стоплете маслото. Добавете в нея шафрана и щипка сол. 
  • 5. Излейте ароматната смес върху ориза и размесете внимателни. Вече може да  сервирате сьомгата с няколко лъжици вкусен ориз.