Някои хора харесват тъмен и горчив шоколад, други пък го предпочитат прекалено сладък. Независимо от вкусовите ви предпочитания, на 7 юли отбелязваме Световния ден на шоколада.

Страхотен повод да се почерпите без угризения!

Какаовото зърно, което е отговорно за неповторимия богат вкус, който познаваме и обичаме толкова добре, произхожда от Мексико, както и от Южна и Централна Америка, но е пренесено в САЩ и някои европейски страни, за да отговори на голямото потребителско търсене на този деликатес.

Независимо дали го предпочитате за покриване на домашни бонбони, обичате да го хапвате в течен вид с палачинки или върху свежи плодове през лятото, шоколадът често присъства в десертите.

Около 1 милиард души от цял свят ядат шоколад всеки ден, сочи проучване. Освен страхотния му вкус, той има и куп ползи за здравето. Хората често се страхуват от шоколада, защото може да повиши теглото им, но не с право, вероятно няма да повярвате, но шоколадът може дори да подпомогне загубата на тегло.

Всичко е в количеството. Ето 3 рецепти с около 3 съставки за приготвянето на домашен шоколад:

 

Рецепта 1. Тъмен шоколад

Съставки:

  • 1 ч. чаша какао на прах
  • 1/2 ч. чаша кокосово масло (разтопено)
  • 1/2 ч. чаша мед или кленов сироп

Начин на приготвяне:

В купа смесете какаото на прах и разтопеното кокосово масло. Разбъркайте до получаване на гладка смес. Добавете меда или кленовия сироп и разбъркайте отново. Изсипете сместа в силиконова форма или в застлана с хартия за печене тавичка. Разпределете я равномерно. Поставете формата или съда в хладилника за около 1-2 часа или докато шоколадът се стегне напълно.

Рецепта 2. Млечен шоколад

Съставки:

  • 1 ч. чаша какао на прах
  • 1/2 ч. чаша мляко на прах или мляко на прах
  • 1/2 ч. чаша кокосово масло (разтопено)
  • 1/2 ч. чаша мед или кленов сироп

Начин на приготвяне:

В купа смесете какаото на прах и млякото на прах. Бавно добавете разтопеното кокосово масло и меда или кленовия сироп към какаовата смес, като разбърквате до гладка смес. Изсипете сместа в силиконова форма или застлана с хартия за печене тавичка. Поставете формата или съда в хладилника за около 1-2 часа или докато шоколадът се стегне напълно.

Рецепта 3. Веган шоколад

Съставки:

  • 1 ч. чаша какаово масло (разтопено)
  • 1 ч. чаша какао на прах
  • 1/2 ч. чаша кленов сироп или нектар от агаве

Начин на приготвяне:

Разтопете какаовото масло в двоен котел или в микровълнова фурна до пълна течност. В отделна купа смесете какаото на прах с разтопеното какаово масло до гладка смес. Разбъркайте кленовия сироп или нектара от агаве, докато се смесят добре. Изсипете сместа в силиконова форма или застлана с хартия за печене тавичка. Оставете в хладилника за около 1-2 часа или докато се стегне напълно.

Три наистина лесни рецепти, които можете да си приготвите сами вкъщи и да посладите още днешния ден.