В миналото рачелът се е приготвял с бяла огнеупорна пръст и шира от бяло грозде. Тиквата била основният продукт, но често към нея се добавяли малки парчета ябълка, дюля или круша. Вместо в сироп от вода и захар, плодовете киснели в петмез. Днес обаче някои продукти са трудни за откриване и ги заместваме с други - налични в магазинната мрежа. И за да направим рецептата с още по-съвременно звучене, както и за още повече вкус и аромат, ние прибавяме шушулки ванилия.
Съставки
- 150 г Гасена вар
- 1 1/2 кг Захар
- 2 шушулки Ванилия
- 30 г Лимонена киселина
- 5 1/2 л Вода
- 2 кг Тиква
Начин на приготвяне
- 1. Тиквата се измива и се обелва. Изчиства се от семките и се нарязва на малки парченца.
- 2. Гасената вар се разтваря в 5 литра вода и се прецежда през ситна марля.
- 3. Тиквата се накисва в получения разтвор за 2 часа. След като престои се изплаква обилно с вода.
- 4. Приготвя се сироп като се смесят захарта с 500 мл вода.
- 5. Тиквата се слага да престои в сиропа 1 час.
- 6. След това цялата смес се слага да ври на котлона.
- 7. Когато захарният сироп се сгъсти, се добавя лимонената киселина, разтворена в малко вода и шушулката ванилия и всичко се оставя да поври 15 минути.
- 8. Шушулките се отстраняват от готовия рачел
- 9. Рачелът се сипва в бурканчeта, които се обръщат с капачките надолу.