Три вкуса в един десерт. Това означава само едно - три пъти повече хора ще хо харесат, защото всеки ще си намери по нещо за себе си. В този кекс има запечени орехи, за тестото се използва силно кафе, което придава невероятен аромат, а отгоре може да се украси с карамел. Започнахте ли вече да преглъщате?

Снимка: iStock

Съставки

  • 250 г Брашно
  • 200 г Захар
  • 150 г Орехи
  • 3 бр. Яйца
  • 180 г Краве масло
  • 1/2 пакетче Бакпулвер
  • 2 с.л. Кафе

Начин на приготвяне

  • 1. Орехите се запичат за кратко на котлона в сух тиган. След като малко се охладят, се нарязват с нож на средни парченца.  
  • 2. Захарта (150 г) се разбива с яйцата и бакпулвера.
  • 3. Добавя се маслото на стайна температура, кафето и брашното. Всичко това се разбива, докато се получи еднородна смес.
  • 4. Добавят се орехите (100 г) и се разбърква.
  • 5. Тестото се изсипва във форма за кекс, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна 40 минути. 
  • 6. През това време се приготвя карамел. Изсипва се останалото количество захар в метална купичка и се разтопява на ниска температура, докато стане гъст сироп.
  • 7. В карамела изсипете останалото количество орехи. Разбъркайте, докато се смесят. изсипете върху пергаментова хартия. Сложете в хладилника за 10-15 минути. Готовия карамел начукайте на парчета с дръжката на нож или кълцалник. С него украсете готовия кекс.