Ресторантът "нома" (noma) в Копенхаген, който е отличен с максималните три звезди "Мишлен" (Michelin) и през последните години получи титлата "най-добър ресторант в света", обяви, че затваря врати в края на 2024-а, за да се развие в "кулинарна лаборатория", предаде Франс прес.

"За да продължим да бъдем "нома", трябва да направим промени. Зимата на 2024 година ще е последният сезон на "нома" такъв, какъвто го познаваме", обяви ресторантът в Инстаграм.

Името на заведението идва от съкращение от датските думи "nordisk" (северен, скандинавски) и "mad" (храна). "нома" ("н" с малка буква – бел. АФП) отворя врати на кей в центъра на Копенхаген през 2003 година, преди да затвори през 2016 година, за да отвори отново две години по-късно в малко по-отдалечен от центъра квартал, припомня БТА.

"През 2025 година ресторантът ни ще се превърне в гигантска лаборатория – новаторска кухня за тестване, посветена на иновациите в храненето и разработването на нови вкусове", обяснява ресторантът на сайта си.

Собственикът Рене Реджепи, който е възхваляван в цял свят заради изобретателността си, превърна по време на пандемията "нома" в бар за вино и хамбургери за един месец през лятото на 2020 година.

Макар че акцентът ще бъде поставен върху креативността, все още ще бъде възможно от време на време да се хапва в "нома" в Копенхаген или в други временни ресторанти по света.

"Да обслужваме клиентите ни винаги ще е част от нашата същност, но няма да бъдем определяни като ресторант", написа "нома" в описанието на проекта си "нома 3.0".

"Голяма част от времето ни ще бъде посветена на изследването на нови проекти и разработването на много други идеи и продукти", уточни ресторантът, без да дава повече подробности.

През пролетта "нома" ще отвори временно за два месеца в Киото, между 15 март и 20 май.