Това ястие е с впечатляващ външен вид, подходящо за гости, вкусно и се прави бързо. Плънката е традиционна - ориз, зеленчуци, кайма и подправки. Добре е да изберете форма за кекс, която е по-дълбока - така формата ще е по-отчетлива.

 

Изпечете достатъчно добре, за да сте сигурни, че течността се е изпарила и ястието е достатъчно стегнато. Оставете леко да се охлади, след като се изпече, поставете поднос и обърнете. 

Съставки

  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Чубрица
  • 1 с.л. Сол
  • 250 мл Доматен сос
  • 250 г Кайма
  • 1 бр. Морков
  • 1 глава Лук
  • 1 глава Кисело зеле
  • 1/2 ч.ч. Олио

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете лука и моркова на ситно. Задушете ги в олио, докато омекнат. 
  • 2. Почистете и измийте ориза. Добавете го към зеленчуците и оставете да се запържи, докато стане прозрачен. 
  • 3. Сипете каймата с лъжица и я раздробете в тигана на парчета. Оставете да се запържи за няколко минути, след това долейте 1/2 ч. ч. вода. Сипете и доматите. Oставете да се готви така, докато омекне оризът. Ако е нужно, добавете  още малко вода.
  • 4. Разделете листата от зелката и леко ги изплакнете с хладка вода. Така ще отстраните излишната сол при консервирането им. 
  • 5. Намажете с олио и четка форма за кекс. Подредете зелевите листа по стените и дъното й. Оставете половината от по-дългите листа извън стените на формата, за да послужат за завиване от горната страна. Направете плътен слой по дъното, за да бъде стабилна основа, когато обърнете формата. 
  • 6. Овкусете пълнежа със сол, черен пипер и стрита чубрица и разбъркайте. Сипете го във формата за кекс.  Завийте отгоре със зелевите листа. Поставете формата в тава, в която сте налели малко вода. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, като първите 20 минути  е само отгоре. Махнете тавата за водната баня и печете само отдолу.