Това ястие е с впечатляващ външен вид, подходящо за гости, вкусно и се прави бързо. Плънката е традиционна - ориз, зеленчуци, кайма и подправки. Добре е да изберете форма за кекс, която е по-дълбока - така формата ще е по-отчетлива.
Изпечете достатъчно добре, за да сте сигурни, че течността се е изпарила и ястието е достатъчно стегнато. Оставете леко да се охлади, след като се изпече, поставете поднос и обърнете.
Съставки
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 с.л. Чубрица
- 1 с.л. Сол
- 250 мл Доматен сос
- 250 г Кайма
- 1 бр. Морков
- 1 глава Лук
- 1 глава Кисело зеле
- 1/2 ч.ч. Олио
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете лука и моркова на ситно. Задушете ги в олио, докато омекнат.
- 2. Почистете и измийте ориза. Добавете го към зеленчуците и оставете да се запържи, докато стане прозрачен.
- 3. Сипете каймата с лъжица и я раздробете в тигана на парчета. Оставете да се запържи за няколко минути, след това долейте 1/2 ч. ч. вода. Сипете и доматите. Oставете да се готви така, докато омекне оризът. Ако е нужно, добавете още малко вода.
- 4. Разделете листата от зелката и леко ги изплакнете с хладка вода. Така ще отстраните излишната сол при консервирането им.
- 5. Намажете с олио и четка форма за кекс. Подредете зелевите листа по стените и дъното й. Оставете половината от по-дългите листа извън стените на формата, за да послужат за завиване от горната страна. Направете плътен слой по дъното, за да бъде стабилна основа, когато обърнете формата.
- 6. Овкусете пълнежа със сол, черен пипер и стрита чубрица и разбъркайте. Сипете го във формата за кекс. Завийте отгоре със зелевите листа. Поставете формата в тава, в която сте налели малко вода. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, като първите 20 минути е само отгоре. Махнете тавата за водната баня и печете само отдолу.