Пролетта идва с разцъфването на едни от най-ароматните и кичести цветове - люляковите. Ароматът им е упойващ, но малко хора знаят за какво друго, освен за красота във ваза, могат да ги използват. Всъщност люлякът често се използва в кулинарията и медицината. 

Най-доброто време за бране на люляк е, когато е разцъфнал добре, цветът е ярък, а листенцата са свежи и няма потъмняване по ръбовете. Може да се използват за тинктури, чай или масла. Цветчетата са и красива декорация за сладки. За да ги запазите по-дълго време, поставете ги в захар. Така не само ще отнемете от влагата им, но и ще ги подсладите и ще ги запазите по-дълго време с добър вид. От люляк става вкусна лимонада, сладко и желе. 
Важно е да се отбележи, че цветовете на люляка съдържат много малко количество синилна киселина. Именно на нея се дължи и хубавият му аромат. Синилната киселина е токсична, затова използването му като лекарство трябва непременно да е под лекарски контрол. 
 

ПОЛЗИТЕ ОТ ЛЮЛЯКА:
  • Действа противовъзпалително и обезболяващо
  • Стимулира имунната система
  • Регулира кръвната захар
  • Балансира менструацията 
  • Облекчава ставни болки
  • Отваря апетита
  • Подобрява храносмилането
Как да си направите лимонада от люляк?
 
Необходими продукти:

2 ч.ч люляков цвят 
1-2 с.л. мед (може и кафява захар)
сок от 1 лимон
2 литра вода (може и газирана)
3 стръкчета мента

Приготвяне:

 
Препоръчително е цветовете да не се мият, за да се запазят полените. Ако обаче не сте сигурни в произхода на люляка или е бран от не много чиста среда, по-добре ги измийте. Подсушете върху чиста, памучна кърпа. 
 
Снимка: iStock
  • Накиснете цветчетата във вода.
  • Добавете меда.
  • Оставете да престои под похлупак и на тъмно за 1 денонощие.
  • Изстискайте лимона и прецедете сока, така че да отстраните семките. Сипете при люляка. От лимоновия сок неговият нежно лилав цвят ще стане по-светъл
Може да съхранявате лимонадата в буркани в хладилник. Ако ароматът й вкусът са ви силни, използвайте като концентрат и разреждайте допълнително с вода. 

Снимка: iStock


Още пролетни растения, които може да използвате и за гответе:

глухарче
цвят на кестен
акация
бъз
липа (цветове и листа)