Дъхавият и красив люляк може не само да украси дома ви, но и да си го намажете на филийка. Април и май са точните месеци, в които да наберете достатъно лилави цветчета, за да си затворите няколко буркана със сладкото от люляк. Направете го непосредствено преди да го приготвите, за да запазите свежестта им. Изберете люляк, който расте далеч от големи булеварди, оживени улици и други места, които са замърсени.
Цветчетата се отронват внимателно от клончето, за да запазят целостта си. Измийте в гевгир, под течаща вода, като пуснете струята съвсем леко, за да не ги смачкате.
Цветът на готовото сладко се доближава много до лилавото на люляка. Запазва се и неповторимият аромат.
Съставки
- 400 мл Вода
- 100 г Цветчета от люляк
- 300 г Захар
- 2 ч.л. Лимонена киселина
Начин на приготвяне
- 1. Смесете захарта и водата в тенджера. Поставете я на котлона и оставете дазаври. Когато това стане, намалете температурата.
- 2. Измийте цветчетата люляк. Може да го направите в гевгир, под тънка струятечаща вода. Добавете цветовете към захарния сироп, когато той вече се есгъстил леко. С цветчетата го варете още 10 минути.
- 3. Добавите лимонената киселина и разбъркайте.
- 4. Сипете горещото сладко в бурканче, затворете с капачката и го обърнетенадолу, за да вакуумира от топлината.
- 5. Сладкото може да си мажете на филийка хляб или да добавяте към сладкиши, кремове и зърнени закуски.