Розмаринът е едно от онези растения, които радват както домашните градинари, така и любителите кулинари. 

Със своите ароматни листенца и устойчивост на ниски температури, розмаринът може да бъде истинско съкровище в кухнята и в домашните ритуали за грижа за кожата. Ако се чудите как да се възползвате максимално от него в кухнята, приготвянето на олио с розмарин е чудесен начин да запазите аромата и свойствата му за по-дълго.

От ароматизатори за дома и лосиони за тяло до кулинарни добавки - вижте тези прости стъпки за използване на олио с розмарин у дома. И бонус - ако не сте сръчни в кухнята, има и рецепта за приготвянето му без топлинна обработка!

НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ОЛИО С РОЗМАРИН

За да направите масло от розмарин, ще ви трябват няколко основни съставки и инструменти:

 

Розмарин: подгответе си достатъчно стръкове розмарин, така че игличките да запълнят около една чаша. Използват се само игличките, без стъблата.

Олио: Изберете олио според целта, за която ще го използвате. За кулинарни цели, екстра върджин зехтинът е отличен избор, докато за козметични приложения можете да изберете шафраново, рапично или слънчогледово олио.

Цедка: Ще ви е необходима за прецеждане на игличките от готовото масло.

Стъклен буркан или бутилка: Изберете буркан/бутилка с плътно прилягащ капак/капачка, за да съхраните олиото.

Начин на приготвяне:

Първи метод:

Този метод изисква топлинна обработка, но гарантира по-бърз резултат.

  • Подготовка: В тенджера изсипета две чаени чаши от избраното от вас олио (зехтин);
  • Приготвяне: Добавете игличките от четири до шест стръка розмарин в олиото. Гответе на ниска температура поне два часа, като сместа трябва да къкри, но не да завира;
  • Прецеждане: След като маслото изстине, прецедете игличките и съхранявайте олиото в чист стъклен буркан/бутилка с плътно затварящ се капак/капачка.

 

Втори метод

Ако предпочитате метод без топлинна обработка, този е за вас:

  • Подготовка: Поставете четири до пет стръка розмарин в стъклен буркан или бутилка, като оставите игличките прикрепени към стъблата.
  • Начин на приготвяне: Напълнете бутилката с избраното от вас олио и го поставете на слънчев прозорец. Оставете да престои за около месец.
  • Прецеждане: След 30 дни, прецедете игличките и съхранявайте олиото в бутилката.

ИДЕИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОЛИОТО С РОЗМАРИН У ДОМА

След като вече имате готово олио с розмарин, може да го използвате по много начини:

Ароматерапия: Олиото от розмарин има стимулиращ ефект и може да се използва за освежаване и енергизиране на дома през деня. Напълнете малък съд с олиото и вдишвайте аромата за моментално освежаване.

Козметични продукти: Добавете няколко капки от олиото към вашия лосион или крем за тяло (лосионът не трябва да е фабрично ароматизиран), за да се възползвате от успокояващите свойства на розмарина. Можете също да го смесите с твърдо масло от ший, манго или какао за направата на домашен крем за тяло.

Кулинарни приложения: Олиото с розмарин е чудесно за овкусяване на салати, печива и други ястия. Просто го използвайте пестеливо, за да не доминира над останалите вкусове.