Шеф Силвена Роу направи подарък на всички, които я харесват, като сподели тайната на вкусния, домашно направен, усукан козунак.

Ще месите ли за Великден? Сега може да се възползвате от тази чудесна рецепта. Споделяме я стъпка по стъпка.

УСУКАН КОЗУНАК

1 яйце + 2 жълтъка
80 г захар
350 г брашно (използвам за козунаци)
1/4 ч.л. сол
7 г (1 пакетче) суха мая
100 мл топло прясно мляко (или вода)
40 г разтопено краве масло
2 ч.л. ванилов екстракт

За пълнежа:

100 г меко краве масло (на стайна температура)
50 г орехи
60 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Яйцето и двата жълтъка се разбиват заедно със захарта с миксер, докато се сгъсти и се получи светложълта, пищна смес (около 3-4 минути).

Брашното се пресява, към него се добавят маята и солта и се разбърква.

Към брашното се добавя яйчната смес, млякото/водата (леко топли), разтопеното краве масло (да не е горещо) и ванилията.

Замесва се меко тесто, прехвърля се на набрашнен плот и се меси няколко минути.

Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си (около два часа).

Втасалото тесто се разточва и се намазва с маслото.

Поръсва се с нарязаните на ситно шоколад и орехи. 

Завива се на руло.



КЪМ КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ >>>

Рулото се разрязва по дължина, като не се прекъсва от единия край и се увива около него, така че да има височина

Оставя се да втаса в намаслена форма с диаметър 16 с. за още един час и се пече в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор около 40 минути.


Ако видите, че отгоре започва да изгаря, а отвътре е сурово, покрийте с алуминиево фолио. Използвайте дървено шишче, за да проверите дали е изпечено отвътре. Ако шишчето излезе чисто, козунакът е готов
След изпичане оставете да се охлади и извадете от формата. Поставете на решетка до пълното му охлаждане. Поръсете с пудра захар и се насладете. 

Рецептата е интерпретация на стилистката на най-новата книга на шеф Роу "Моята кухня - гурме бебе".