Сос "Бътърскоч" с кафява захар - звучи екзотично, апетитно и като нещо, което със сигурност искаш да опиташ. Особено когато е приготвен от шеф Силвена Роу. 

Това е една от най-вкусните рецепти, които можете да си приготвите сами. Съдържа кафява захар, масло и сметана. Може да го ползвате за сладолед, пай и др. 

Тя не крие тайната за приготвянето му - кафявата захар, която е нерафинирана и придава чудесен карамелен вкус.

Насладете се на този разкош за сетивата:

Съветите на шеф Роу:

- Не бъркайте много, докато кафявата захар се топи.

- Използвайте умерена температура, за да не загори.

Необходими продукти:

4 супени лъжици несолено масло
1 чаша кафява захар
1/2 чаена лъжичка кошерна сол, плюс още на вкус
3/4 чаша сметана за разбиване (за предпочитане да не е ултрапастьоризирана)
1 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия, плюс още на вкус

Преди да започнете приготвянето, уверете се, че всички продукти са приготвени - сметаната и кафявата захар са до тигана, измерени и чакат.

Шеф Роу предупреждава, че приготвянето на този карамелен сос е бърз процес и не може да чака да се търсят съставки.

Приготвяне:

В тенджера с дебело дъно от неръждаема стомана разтопете маслото на слаб до среден огън.

Малко преди съвсем да е готово, добавете цялата кафява захар наведнъж и разбъркайте с дървена лъжица.

Сипете 1/2 чаена лъжичка сол.

Гответе до образуване на мехурчета. Увеличете температурата до средна. Разбърквайте рядко, докато сместа заприлича на на разтопена лава - 3 до 5 минути. 

Добавете сметаната наведнъж. Намалете малко котлона и я разбъркайте в сместа. Възможно е захарната смес да стане на бучки, но това е нормално. Разбърквайте, докато сметаната се асимилира и всички втвърдени бучки се разтворят.

Оставете да къкри, докато се получи сироп. Ако използвате термометър за бонбони, прикрепете го към тенджерата сега. Гответе, като разбърквате на няколко минути, в продължение на 5 до 7 минути или докато  термометърът покаже 107 С.

"Сосът ще бъде малко по-тъмен на цвят, но няма да изглежда много гъст (ще се сгъсти, когато се охлади). Ако не разполагате с термометър за бонбони, по-добре е да го готвите по-малко, отколкото повече" - препоръчва шеф Роу. 

В  последната стъпка се добавя ванилията и котлонът се изключва. 

"Оставете да почине за минута-две, преди да го прехвърлите в друг съд. За предпочитане е това да е купа от неръждаема стомана или стъкло" - съветва чаровната кулинарка.