Сладостта на шоколада, свежестта на малините и плътността на шамфастъка - в тази рецепта има от всичко това. И типично в стила на шеф Силвена Роу десертът е здравословен. Не съдържа мляко, захар и глутен.
Необходими продукти:
3/4 чаша (75 г) овесено брашно
1/4 чаша (28 г) кокосово брашно
3 с. Лл (45 мл) кленов сироп
2 супени лъжици (30 мл) кокосово масло, на стайна температура
1/4 ч.л. ванилов екстракт
За слоя с шамфъстък
2/3 чаша (100 г) сурови шамфъстъци, обелени
1 супена лъжица (15 мл) кленов сироп
1/8 ч. л. морска сол
За шоколадовия ганаш
1/4 чаша начупен от тъмен шоколад
3 супени лъжици (45мл) бадемово мляко
За украса
пресни малини
Как се приготвя:
1. Застелете тавичка за печене с размери 10 х 18 см с хартия за печене.
2. В купа смесете овесеното брашно с кокосовото. Разбъркайте кленовия сироп, кокосовото масло и ванилията, докато се комбинират добре. Трябва да получите меко тесто.
3. Сложете тестото в съда за печене. Отгоре поставете още един слой от хартията и я натиснете здраво надолу, като използвате долната част на чаша. Оставете в хладилника.
През това време пригответе слоя с шамфъстък.
1. Сложете шамфъстъците, кленовия сироп и солта е кухненски робот
и обработвайте за 20-30 секунди или докато придобие текстура на
бадемово брашно. Сместа трябва да е леко лепкава и да се задръжа, ако се опитате да оформите на топка.
2. Прехвърлете я в тавата за печене върху първия слой. Притиснете и изравнете. Оставете в хладилника за 30 минути.
За да направите шоколадовия ганаш
1. Поставете шоколада в малка купа.
2. Загрейте бадемово мляко на среден огън в тенджера.
3. Изсипете горещото бадемово мляко в купата с шоколадовия чип и оставете за една минута. След това разбийте, докато шоколадът се разтопи и напълно се смеси с млякото.
4. Изсипете ганаша върху слоя шамфъстък и го разстелете на равен слой. Украсете с малините.
5. Поставете в хладилника за още час преди да разрежете на квадратчета.