В случай, че искате да си похапнете вкусни козунаци на Великден, но знаете, че душата ви е неспокойна, защото на кантара няма да му се хареса това, можете да компенсирате лакомствата преди и след празниците.

Така на Великден ще можете да се забавлявате, да се наслаждавате на вкусна храна и едновременно да бъдете спокойни, че това няма да се отрази на талията ви.

Ето няколко рецепти за необичайни диетични десерти, които ще зарадват цялото семейство.

1. Десерт с горски плодове и кисело мляко

Снимка: iStock

Необходими съставки (за 4 порции):

  • 4 бр. яйца
  • 50 мл мед
  • 250 г кисело мляко (с по-висока масленост)
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 3 ч. л. царевично брашно
  • 250 г горски плодове
  • Щипка пудра захар.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Поставете яйцата, меда, киселото мляко, екстракта от ванилия и царевичното брашно в купа и разбийте до гладка смес. Поставете половината от горската смес на дъното на съда за печене и отгоре намажете с киселото мляко. Поръсете останалите горски плодове и запечете във фурната за 20 минути. Преди сервиране поръсете с пудра захар.

 

2. Салата от смокини с желе от червени боровинки

Снимка: iStock

Необходими съставки (за 4 порции):

  • 500 мл сок от червена боровинка
  • 1/2 чаша пудра захар
  • Желатин
  • 8 зрели смокини
  • 150 г смес от горски плодове.

Начин на приготвяне:

Накиснете желатина в купа със студена вода за 5 минути. Изсипете боровинковия сок в малка тенджера, смесете го с пудрата захар и поставете на среден огън. Разбърква се, докато пудрата захар се разтвори напълно, след което се отстранява от огъня. Изстискайте излишната вода от желатина. Разбъркайте го в сока от червени боровинки, след което прецедете през цедка. Изсипете сока с желатина в дълбок съд с прави стени. Покрийте и охладете за една нощ, за да стегне. Нарежете смокините на филийки и наредете в чинии. Готовото желе от хладилника нарежете на кубчета, добавете към смокините и сервирайте.

3. Шоколадов пудинг на растителна основа

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 1 опаковка меко тофу
  • Черен шоколад
  • 100 г какао на прах
  • Щипка канела
  • 2-3 с. л. кленов сироп.

Начин на приготвяне

Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна при непрекъснато бъркане. В купата на кухненски робот или блендер разбъркайте тофуто и кленовия сироп до гладкост. Добавете какао на прах и канела и разбъркайте добре. Изчакайте разтопения шоколад леко да се охлади и го изсипете в сместа от тофу и какао. Разбийте отново. Поставете пудинга в хладилника за няколко часа, след което можете да сервирате, като добавите топинги на вкус: горски плодове, ядки, кокосови стърготини или листа от мента.

 

4. Безглутенови макарони

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 3 с. л. кокосово масло
  • 1/3 чаша захар
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 1/2 ч. л. екстракт от бадеми
  • 1/2 чаша бадемово брашно
  • Щипка морска сол
  • 2 с. л. настърган черен шоколад.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Смесете кокосовото масло, захарта, яйцето, екстракта от ванилия и екстракта от бадем до гладка смес. Към нея добавете бадемовото брашно и солта. От полученото тесто оформете малки бисквитки, наредете ги върху тава и леко притиснете всяка с лъжица. Пече се около 20 минути. Докато бисквитките са във фурната, направете шоколадовата глазура: разтопете парченцата шоколад и ги смесете с морска сол. Извадете бисквитките от фурната, намажете ги с глазурата и са готови за сервиране.

5. Кокосов сладолед с лимонена мащерка

Снимка: iStock

Необходими съставки (за 4-6 порции):

  • 220 г пудра захар
  • 400 мл кокосово мляко
  • Няколко стръка лимонова мащерка
  • 1 литър кисело мляко
  • Вафлени фунийки за сервиране (по желание).

Начин на приготвяне:

Поставете захарта, кокосовото мляко и мащерката в тенджера на среден огън. Оставете сместа да заври, като разбърквате, докато захарта се разтвори, след това извадете и оставете да кисне 3 часа. Към сместа се добавя киселото мляко и се разбива с миксер. Изсипете всичко в плитък съд и поставете във фризера за няколко часа. След това внимателно отстранете клончетата мащерка и поставете сместа обратно във фризера за една нощ. Извадете сладоледа 20 минути преди сервиране.